جزییات خبر
به گزارش روابط عمومی دیده بان شفافیت و عدالت، روز گذشته جلسه ای با حضور اعضای هیات امناء و اعضاء فعلی هیات مدیره در محل دیده بان برگزار شد. هدف از برگزاری این جلسه تعیین اعضای جدید هیات مدیره توسط هیات امنا بود. براساس اساسنامه دیده بان شفافیت و عدالت مدت قانونی خدمت اعضا هیات مدیره 2 سال در نظر گرفته شده است که در مهرماه امسال این مدت به انقضای خود نزدیک شد. در این جلسه نوری مدیرعامل دیده بان شفافیت و عدالت با ارائه گزارش عملکرد دیده بان به بیان اهم اقدامات این سازمان پرداخت. وی گفت: کارگروه های تخصصی بازوان کمکی و مردمی دیده بان هستند که به صورت افتخاری در این مجموعه مشغول به فعالیت هستند. در این مدت 8 ساله 31 کارگروه تشکیل شد که برخی از آنها شامل: اصل 49، انحصارات، از کجا آورده ای، آموزش، انرژی و...
نوری گفت: در 28 استان از 31 استان نمایندگی استانی تشکیل دادیم که هر دو هفته یکبار با انها جلسات وبیناری برگزار می کنیم و علاوه بر آن با هر استان سالانه به صورت تخصصی جلساتی برگزار می کنیم که در نهایت به همایش های سالانه ختم می شود؛ هشتمین همایش دیده بان نیز اسفندماه سال گذشته برگزار شد.
مدیرعامل دیده بان ادامه داد: در حوزه پژوهشی نیز در 28 موضوع پژوهش صورت گرفت که گلوگاه های فساد شناسایی شد . این اقدام با بکارگیری نخبگا وظیفه که توسط ستاد کل نیروهای مسلح به ما معرفی شدند ، صورت گرفت.
نوری با به بیان اقدامات دیده بان در حوزه های دیگر گفت: درحوزه برنامه ریزی برنامه سالانه داریم که با توجه به سیاست کلان سالانه به استانها ابلاغ می کنیم. در حوزه ارتباطات مردمی سایت جدیدی طراحی کردیم که دسترسی به آن نسبت به سایت قبلی بهبود بیشتری یافته و از این طریق گزارشهای مردمی زیادی دریافت و رصد می کنیم و به کارگروه های تخصصی ارجاع می دهیم. در حوره بررسی پرونده های فساد نیز اقداماتی صورت گرفت که اهم آن به شرح زیر است:
خروج محصولات پتروشیمی از بورس، بررسی پرونده خطوط گازی، ورود به مافیای دارویی، جلوگیری از قاچاق کالا و فرار مالیاتی شرکت گلدایران
در ادامه روابط عمومی دیده بان شفافیت و عدالت مصاحبه ای(در قالب پرسش و پاسخ) با دکتر پرویز سروری عضو هیات امنا دیده بان و رییس شورای ائتلاف شهر تهران ترتیب داد که در ادامه می آید:
فلسفه تشکیل دیده بان چه بود؟
پس از شکل گیری انقلاب اسلامی یکی از مهمترین شعارهای انقلاب اعمال عدالت در کشور، رفع تبعیض ها و جلوگیری از سوء استفاده و فساد در کشور بود. بالتبع اینها موضوعات بسیار مهمی هستند که هر نظام حداقل در قالب شعار در برنامه های خود می گنجاند. جمهوری اسلامی نظامی نیست که صرفاً براساس شعار شکل گرفته باشد. اعمال عدالت در جامعه نیاز به شفافیت، نظارت های دقیق و شناسایی کانون های قدرت و ثروتی دارد که به جای تولید خدمت، تولید فساد می کنند. عموماً اینگونه افراد در مراکز قدرت قرار می گیرند و از ظرفیت هایی که بواسطه قانون در اختیار مسئولین گذاشته می شود یا از طریق افرادی که می توانند به منابع مالی دسترسی داشته باشند، ارتباط برقرار می کنند. طبیعتاً باید بر این امور نظارت جدی صورت گیرد و این هدف امکان پذیر نیست مگر اینکه در جامعه تولید شفافیت کنیم.
شفافیت بازدارندگی را به دنبال خواهد داشت و موجب می شود از طمع و سوء استفاده مفسدان جلوگیری شود؛ دیده بان نیز به همین منظور شکل گرفت. دکتر توکلی نیز به عنوان موسس تصمیم به تشکیل چنین سازمانی گرفتند و ما هم به عنوان هیات امنا تلاش کردیم تا به ایشان کمک کنیم. انشاء الله دیده بان بتواند در حد توانایی خود تولید شفافیت کند و با اعمال نظارت های مردمی بتوانیم کمک شایان توجهی در زمینه مبارزه با فساد صورت دهیم.
معیارها و ملاک های هیات امنا برای تعیین اعضای هیات مدیره چه بود؟
هیات مدیره در هر سازمانی موتور محرک آن مجموعه و سازمان بوده و در دیده بان نیز چنین است. از جمله شاخصه های اعضای هیات مدیره در دیده بان باید این باشد که خود سمبل مبارزه با فساد بوده و سابقه خوبی نیز در این زمینه داشته باشند و دغدغه آنها این باشد که در این راستا و سیاستهایی که در دیده بان انجام می شود ، که مهمترین آنها را هیات امنا اعمال می کند، بتواند حرکت کند. سوابق، ظرفیت های علمی و انگیزه؛ شاخص های مهمی است که می تواند در این زمینه به انتخاب افراد کمک کند.
مهمترین خواسته شما از اعضای جدید چیست و انتظار دارید با تعیین این افراد دیده بان دچار چه تحولاتی در آینده شود؟
با توجه به اینکه عملکرد هیات مدیره فعلی در گزارش ارائه شده توسط مدیرعامل عملکرد قابل قبولی بود، تقریبا می توان گفت اعضاء هیات مدیره پیشین در سمت های خود ابقاء شدند. هیات مدیره فعلی در پرونده های بسیار مهمی ورود کردند و توانستند جلوی بعضی از سوء استفاده ها و فساد ها را بگیرند و کارنامه قابل قبول و مورد تایید هیات امنا بر جای گذارند. به نظر من یکی از مهمترین وظایف هیات مدیره، شناسایی ظرفیت هایی است که در کشور انگیزه این کار را دارند و آمادگی دارند داوطلبانه در این زمینه با دیده بان همکاری جدی داشته باشند. مشارکت جویی باید یکی از مهمترین وظایف هیات مدیره جدید باشد تا دیده بان بتواند از این راه دایره نظارت خود را افزایش دهد؛ این امکان پذیر نیست مگر اینکه بتوان از مشارکت های مردمی و داوطلبانه استفاده کرد. برای نمونه می توان از بکارگیری افراد سوت زن و افرادی که در حوزه مبارزه با فساد توانایی، توانمندی و آمادگی دارند، بهره جست.
نظر شما در مورد سازمانه های مردم نهادی که در زمینه مبارزه با فساد در کشور فعالیت می کنند چیست؟ آیا آنها هم مانند دیده بان به صورت تخصصی با فساد مبارزه می کنند؟
در این موضوع سازمانها به چند دسته تقسیم می شوند. یکی؛ سازمانهای مردم نهادی که شعار مبارزه با فساد می دهند ولی اهداف دیگری را دنبال می کنند. اعضای این سازمانها از این طریق کاسبی می کنند؛ بدین صورت که با تهدید مفسدین و گرفتن رشوه از آنها از افشاگری خودداری می کنند. این سازمانها خود اصل فسادند و با این کار خود موجب گسترش فساد در جامعه می شوند. آنها به گونه ای در رسانه هم کاسبی های خود را انجام می دهند و بیشتر قصدشان چپاول منابعی است که در اختیار مفسدین قرا دارد و به نوعی سهم خودشان را با شعار فسادستیزی از فساد دریافت می کنند. اینگونه افراد و سازمانها باید شناسایی شوند و دستگاه های مسئول وظیفه دارند نسبت به کسانی که از این عناوین مقدس سوء استفاده می کنند، برخورد کنند.
دسته دوم؛ کسانی هستند که واقعاً قصدشان مبارزه با فساد است و پاک دستند، ولی تونایی و امکانات مبارزه با فساد را ندارند.
اما تعداد محدودی از مبارزین با فساد هستند که با شاخص گذاری و استفاده از ظرفیت های مردمی و با کار علمی و مهمتر از همه انگیزهای بالایی که دارند، به مبارزه با فساد می پردازند. مهمترین خصوصیت آنها هم این است که افراد شجاعی هستند و هزینه های ورود به کانون های قدرت و ثروت مبتنی بر فساد را پرداخت می کنند. بالاخره ورود در این حوزه ها می تواند هزینه هایی را برای کسانی که در خط پیشرانی مبارزه با فساد حرکت می کنند داشته باشد.
بنابراین انگیزه، توانایی در فسادستیزی و شجاع بودن مهمترین خصوصیات فرد یا افرادی است که به مبارزه با فساد می پردازند. به نظر من حوزه سازمانهای مردم نهادی که بتوانند به طور موثر فسادستیزی انجام دهند، محدود است. امید است در این حوزه در آینده شاهد سازمانهای قدرتمند، توانمند و موثری باشیم.
دیده بان را در راستای وظایف تعیین شده اش چقدر موفق می بینید؟
گزارش هایی که امروز ارائه شد گزارش های قابل قبولی بود. به اعتقاد من امروزه حوزه فساد تخصصی شده و متاسفانه در این حوزه یک نوع اپیدمی مشاهده می شود که این موضوع به نوبه خود بسیار نگران کننده است. می توان گفت کانون های قدرت و ثروت به نوعی با هم ارتباط گرفته اند و در مراکز قدرتی که باید برای خدمت باشد نفوذ کرده اند. این مسائل موجب می شود تا وظایف ما در دیده بان جدی تر شود و بدون پشتوانه منطقی و مستندات اقدامی صورت نگیرد که در نهایت منجر به متهم کردن کسانی شود که مورد حمله فسادستیزان قرار گرفتند. براساس ضرب المثل معروف؛ دزدی پس از اقدام به دزدی وقتی دید عده ای به دنبالش هستند و با دزد دزد گفتن هر آن ممکن است دستگیرش کنند برای فرار از معرکه و مجازات احتمالی تصمیم گرفت خود نیز به جمع مردم بپیوندد و فریاد دزد دزد سر دهد.
امروز هم شاهد چنین مسائلی در زمینه مبارزه با فساد هستیم. کسانی هستند که خودشان آلوده به فسادند اما می خواهند خود را به عنوان فسادستیزو مبارز مطرح کنند. و یا گزارش های غلطی از سوی این افراد در جامعه منتشر می شود که اکتفا کردن به این گزارش ها بدون ارائه مستندات می تواند دیده بان را از مسیر خود بسیار دور کند. بنابراین هیات مدیره ای که از امروز فعالیت خود را آغاز می کند اکیدا روی بررسی گزارش ها و مستند بودن آنها باید مصر باشد تا مبادا دیده بان وارد حوزه ای شود که اعتبار خود را از دست بدهد.