محسن جلواتی قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت :با پی گیری دیده بان و جنبش عدالتخواه دانشجویی تمام شرکت ها و کارخانه ها،از جمله ماشین سازی تبریز و هپکوی اراک، که توسط سازمان خصوصی سازی به ثمن بخس واگذار شده بود، در حال بازگرداندن به دولت و تعیین ارزش واقعی می باشد.
به گزارش داد، جلواتی با اشاره به اینکه در سال های اخیر چالش خصوصی سازی یکی از معضلات اقتصادی کشور بوده است، گفت: روند و نحوه غلط واگذاری بنگاه های خصوصی موجب شد تا دیده بان شفافیت و عدالت در بدو تاسیس اقدام به تشکیل کارگروهی تحت همین نام نماید.
وی ادامه داد: واگذاری شرکت هپکوی اراک در زمره اولین پرونده هایی است که توسط کارگروه خصوصی سازی دیده بان مورد بررسی قرار گرفت و مسائل و حاشیه های آن بقدری زیاد بود که باعث شد دیده بان این پرونده را به شکل ویژه ای بررسی کند.
قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت ضمن اشاره به اصل ۴۴ قانون اساسی و اذعان اقتصاددانان کشور به اینکه بنگاه داری از وظایف دولت نمی باشد،تصریح کرد: این کار برعهده بخش خصوصی است و دولت وظیفه دارد تنها به عنوان ناظر اصلی بر روند واگذاری ها نظارت داشته باشد.
جلواتی با اشاره به ایرادهای مترتب بر واگذاری ها گفت: یکی از ایرادهایی که در کارگروه دیده بان مورد بررسی کارشناسی قرار گرفت اهلیت شخص خریدار این بنگاه ها بود که در عمده این واگذری ها عدم اهلیت اشخاص موجب موفق نبودن واگذاری ها و کارایی بنگاه ها گردید و علت دیگر نیز عدم قیمت گذاری صحیح و عدم رعایت قانون در این زمینه بود.
وی ادامه داد برای نمونه مبلغ واگذاری کارخانه کشت و صنعت مغان که بخش عمده ای از غذای کشور را چه در حوزه غلات و چه در حوزه گوشت و شیر تهیه می کرد تنها ۱۸۰۰ میلیارد تومان بود در حالی که براساس گزارش تفریق بودجه دیوان محاسبات کل کشور ارزش این کارخانه حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومان برآورد شد که ارزش واقعی آن حتی فراتر از این مبلغ می باشد.
قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت با اشاره به نحوه واگذاری کارخانه ماشین سازی تبریز گفت: این کارخانه با لحاظ نمودن تمام تجهیزات و زمین های متعلق به آن از جمله زمین های ایلگلی،منطقه ای خوش آب و هوا در استان آذربایجان شرقی، توسط سازمان خصوصی سازی به مبلغ ۶۷۸ میلیارد تومان به شخصی واگذار شد که اهلیت لازم را برای اداره این کارخانه نداشت.
جلواتی با اشاره به اینکه برآورد اولیه برای ارزش گذاری مجتمع مذکور حدود ۵ هزار میلیارد بود، ادامه داد: در واقع ماشین سازی تبریز یک برند ملی بود که حتی اگر بخواهیم تنها تکنولوژِی آن را مجدداد از خارج وارد کنیم ارزش آن چندین برابر بیش از قیمت واگذار شده فعلی می باشد.
وی ضمن اشاره به مبلغ واگذاری شرکت ایران ایر تور تصریح کرد: سازمان خصوصی سازی این شرکت را به قیمت ۳۴ میلیارد تومان واگذار کرد در حالی که این شرکت در زمان واگذاری ۵ عدد هواپیمای بویینگ MD داشت که ارزش آنها به تنهایی ۵/۱۶ میلیون دلار بود و اگر آن را با قیمت دلار ۱۰۰۰ تومانی آن روز برآورد کنیم به مبلغی به ارزش ۱۶۵ میلیارد ریال می رسیم که این مبلغ نیز غیر از ارزش مجوز هوانوردی(AOC)، ساختمانها و سایر دارایی های شرکت نامبرده می باشد.
قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت ادامه داد: موارد بعدی پالایشگاه کرمانشاه بود که به قیمت ۱۷۰ میلیارد تومان واگذار شد در حالی که ارزش برآورد شده برای این پالایشگاه ۹۰۰ میلیارد تومان بوده است .همچنین شرکت فنی مهندسی ایریتک به مبلغ ۸۴ میلیارد تومان واگذار شد که بر اساس بررسی کارشناسی دیده بان تاکنون حدود چند صد میلیارد تومان دارایی در آن یافت شد.
جلواتی افزود: در یکی از جلسات واگذاری مدیر عامل شرکت واگذار شده اذعان داشت دارایی های شرکتش بیش از مبالغ اعلام شده است و قرار براین شد تا وی پس از شناسایی تمام دارایی ها آنرا به سازمان خصوصی سازی اعلام نماید. متاسفانه پس از این اقدام خبر رسید شرکت مذکور واگذار شده است.
وی با بیان اینکه اتفاقات صورت گرفته منجر به تشکیل مطالبات عمومی در زمینه خصوصی سازی شد، گفت حدود ۴ سال است دیده بان به شکل تخصصی بر روی موضوعات واگذاری ها فعالیت می نماید. پس از آن موسسات دیگری همچون جنبش عدالت خواه دانشجویی با آگاه شدن از اقدامات کارشناسی دیده بان به عنوان مجموعه دیگری از مطالبه گران به این جمع پیوستند . سپس نماینده های عدالتخواه و فساد ستیز مجلس از طریق کارگروه مجلس دیده بان به موضوع وارد شدند و نامه ای تهیه شد . در نهایت جنبش عدالتخواه دانشجویی در جلساتی با موضوع خصوصی سازی در محضر رهبر انقلاب داشتند دستور به بررسی موضوع گرفتند.
قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت افزود: نامه ای توسط نمایندگان مجلس خطاب به حجه الاسلام آملی لاریجانی رئیس سابق قوه قضائیه نوشته شد و با ارجاع موضوع به دادستانی تهران ،پرونده در شعب ویژه تشکیل شد و توسط عده ای از قضات شجاع و نترس پی گیری شد.
جلواتی ادامه داد: برخی از کارشناسان داخل مجموعه خصوصی سازی به پرونده ورود کردند .رسانه های فساد ستیز نیز خبرها را به شکل جدی پوشش دادند و این باعث شد تا هم افزایی جریانات مبارزه با فساد نتیجه دهد. نتیجه این شد که حدود یک ماه پیش جلسه هیات واگذاری تشکیل شد و بر این اساس ماشین سازی تبریز و اجزای آن که شامل زمین های ایلگلی تبریز بود به دولت بازگردانده شد تا دوباره قیمت گذاری شوند و به قیمت اصلی و به اهل آن واگذار شود.
وی گفت: مقرر شد برای هواپیمایی ایران ایر تور و پالایشگاه نفت کرمانشاه و تولید نیروی برق شاهرود کمیته داوری تشکیل شود و تصمیم بر این شد تا شرکت مهندسی آب و خاک و خط و ابنیه فنی راه آهن تراورس هم به همین ترتیب به دولت بازگردنده شوند.
قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت بیان داشت: در این میان برخلاف فشارهایی که برای حفظ رئیس سازمان خصوصی سازی در سمت خود وارد می شد، ایشان دستگیر و از سمت خود عزل گردید. .دیده بان با هم کاری نهادهای مورد اشاره توانست سازمان خصوصی سازی را مجبور به پاسخ گویی نماید .