کارشناسان اعتقاد دارند مبارزه جدی با پدیده قاچاق نیازمند اقدامات و رویکرد همه جانبه در اقتصاد بوده و در این راستا کیفیت و بهای تمام شده محصولات داخلی نیز باید به نحوی باشد که اساسا واردات کالای قاچاق صرفه اقتصادی نداشته باشد.
علی اصغر نظامپور؛کالای قاچاق، پدیده ای است که سال هاست به جان اقتصاد ملی افتاده و گویا این پدیده غیرقانونی ریشه دار شده، اما این که چه باید کرد تا ریشه قاچاق در کشور خشکانده شود حکایت مفصلی دارد.
اصولا تحقق اهداف اقتصادی نیازمند انجام کارهای مرتبط با هم است و مبارزه با قاچاق کالا نیز از این قاعده ، مستثنی نیست و نیازمند اقدمات اساسی است.مقام معظم رهبری در خصوص مبارزه جدی با قاچاق کالا، در دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی اشاره داشتند؛ “قاچاق، خنجری است که بر پشت نظام وارد می شود، یک عدّهای برای خاطر منافع شخصی خودشان، منافع کشور را با قاچاق لگدمال می کنند؛ باید با این مبارزه کرد، باید با این مقابله کرد”.
در حال حاضر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور وجود دارد و مقرارتی زیادی نیز در این رابطه تدوین شده، بنابراین نباید میزان بالای قاچاق در کشور را وجود خلاء قانونی عنوان کرد البته در این راستا می توان بازنگری های کارشناسی در زمینه قانون گذاری برای مبارزه با قاچاق داشت.
به اعتقاد برخی کارشناسان تجارت بین الملل بخشی از کالاهای قاچاق که به دلیل فقدان تجیهزات از گمرکات وارد می شود را می توان با تجیهز امکانات گمرکی رصد کرد.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی ورود کالای قاچاق مانع از توسعه بخش تولید است البته یکی از بخش هایی که خود نیز در بلند مدت می تواند مانع از قاچاق کالا باشد، این است که بخش تولید با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته، تولیداتی داشته باشد که با کاهش بهای تمام شده و ارتقای کیفیت، محصولاتی تولید کند که دیگر قاچاق از موضوعیت بیافتد و اصولا صرفه اقتصادی نداشته باشد.و موضوع دیگر اینکه به اعتقاد برخی کارشناسان تجارت بین الملل بخشی از کالاهای قاچاق که به دلیل فقدان تجیهزات از گمرکات وارد می شود را می توان با تجیهز امکانات گمرکی رصد کرد.
این میان شنیده می شود گزارش هایی نیز در خصوص وارادت کالا از مبادی رسمی در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در حال پیگیری است .
همچنین دیگر شنیده ها حاکی از ورود کالا از اسکله های غیرمجاز و بنادر غیرقانونی است که باید کار کارشناسی لازم با هماهنگی دستگاه های ذی ربط انجام داد و بدون تعارف به این موضوع ورود کرد.
چرا که براساس بیانات مقام معظم رهبری باید با قاچاق مبارزه ای جدی صورت گیرد. این نکته بدیهی است که ابتدا باید با قاچاقچیان کلان و سرشاخه های قاچاق مبارز شود در خصوص کوله بران نیز باید با ایجاد صنایع و تقویت بخش کشاورزی در مرزها اشتغالزایی انجام داد تا بطور سیستمی انگیزه برای واردات بصورت کوله بری کم شود .
در این خصوص علی اکبر کریمی ،با اشاره به آمارهایی در خصوص میزان ورود کالای قاچاق به کشور ، می گوید :براساس اظهارات مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا، میزان قاچاق از ۲۵ میلیارد دلار به حدود ۱۲میلیارد دلار کاهش یافته، البته قطعا که این حجم از قاچاق نیز میزان بالایی محسوب می شود.
جعل اسناد و دور زدن مقررات شگرد قاچاق از مبادی رسمی
نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی همچنین به گزارش هایی در خصوص ورود کالای قاچاق از مبادی رسمی وجود اشاره می کند و معتقد است که مبادی رسمی نیز یکسان نیستند و می توان به مبادی رسمی مانند گمرکات رسمی و مناطق آزاد اقتصادی اشاره کرد که کالای قاچاق از طریق جعل اسناد یا دور زدن مقررات، وارد می شود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد : در حال حاضر تجیهزات لازم برای کنترل موثر محتویات کانتینرها وجود ندارد بنابراین کنترل ها معمولا از طریق نیروی انسانی انجام می شود که بطور طبیعی احتمال ضریب خطا و سوء استفاده بالا بوده بنابراین باید با تقویت تجهیزات مناسب کنترل ها ارتقا یابد.
تجیهزات لازم برای کنترل موثر محتویات کانتینرها وجود ندارد
وی با اشاره به این نکته که قاچاق ابعاد گوناگونی دارد، می افزاید که بطور مثال اسناد و مدارکی برای واردات یک کالا ارائه می شود اما در عمل به دلیل ضعف نظارتی،کالای دیگری وارد می شود.
کریمی همچنین عنوان کرد که باید پذیرفت شرایط اقتصادی کشور باید به نحوی ارتقا یابد که اساسا انجام قاچاق کالا به نفع سوداگر
باید پذیرفت شرایط اقتصادی کشور باید به نحوی ارتقا یابد که اساسا انجام قاچاق کالا به نفع سوداگر نباشد
نباشد و نکته دیگری که این نماینده یادآور شد اینکه واردات بخشی از کالاها به کشور مانند لوازم خانگی مجاز بوده اما بالا بودن تعرفه واردات کالا باعث می شود بحث واردات کالا بصورت قاچاق و بدون پرداخت تعرفه موضوعیت پیدا کند.
“نرخ ارز و قیمت کالاهای مختلف در کشور در روند قاچاق موثر است” بیت الغزل دیگر سخنان علی اکبر کریمی بود . به گفته کریمی نرخ ارز و قیمت کالاهای مختلف در کشور در روند واردات کالای قاچاق موثر است بطور مثال در یک مقطع زمانی اختلاف قیمتی قابل توجه که در نرخ سوخت وجود داشت در افزایش میزان قاچاق موثر است.
حذف بنادر و اسکله های غیرقانونی از بدیهیات مبارزه با قاچاق است
نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اقدامات فیزیکی در کنترل مرزها برای جلوگیری از وارد شدن کالاهای قاچاق، نکته مهمی است، تاکید کرد که حذف بنادر و اسکله های غیرقانونی و کنترل جدی ورود کالا از گمرکات،بطور طبیعی در کاهش قاچاق موثر است.
کریمی نماینده مردم اراک،خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی،از اقدامات دیگر موثر در مبارزه ساختاری با قاچاق کالا را زمانی دانست که قیمت و کیفیت کالا در داخل کشور با بازارهای جهانی منطبق شود.
مهار قاچاق با انجام سلسله اقدامات اساسی در اقتصاد ممکن می شود
نایب رییس کمیسیون اقتصادی پیوستن به سازمان تجارت جهانی و حذف تعرفه را در کاهش روند قاچاق موثر دانست و یادآور شد: عوامل مختلف در قاچاق کالا موثر بوده و بطور طبیعی راهکارهای پیشگیری از قاچاق نیز متعدد و بهم پیوسته است.
برای مبارزه جدی با قاچاق کالا باید سلسله اقدامات اساسی در اقتصاد کشور انجام داد که می توان به تولید با کیفیت در سطح جهانی کالاهای تولید داخل و مبارزه در مرزها با قاچاق اشاره کرد؛ همچنین در این راستا، ستاد مبارزه با قاچاق کالا با هماهنگی تمامی دستگاه ها به بحث های مانند ورود کالا از مبادی رسمی رسیدگی کند. البته دولت نیز باید تجهیزات پیشرفته برای جلوگیری از سوء استفاده و کنترل سیستمی فراهم کند همچنان که پیشتر نیز گفته شد تقویت تولید داخلی، کاهش بهای تمام شده و ساماندهی تعرفه ها و همچنین اشتغالزایی در مهار قاچاق موثر است.
منبع:خانه ملت