عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به بازار تجهیزات پزشکی گفت: شرکت های بزرگ تولیدکننده دنیا در کشور ما نمایندگی رسمی ندارند، که باعث رانت در بازار و تحریک برای انجام قاچاق شده است.
برنامه “صبح و گفت وگو” رادیو گفت و گو با موضوع نظارت و ساماندهی بازار لوازم تجهیزات پزشکی ، با حضور قاسم نوده فراهانی رئیس اتحادیه تجهیزات پزشکی و دکتر احمد حمزه عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به روی آنتن رفت.
دکتر احمد حمزه در آغاز با ابراز تاسف از وضعیت بازار دارو و تجهیزات پزشکی گفت: متاسفانه بازار دارو و تجهیزات پزشکی مانند بقیه کالاهای دیگر در کشور دارای بازار آشفته و نابه سامانی است که بخشی از آن به نبود نظارت دقیق برمی گردد.
وی با بیان اینکه در سیستم بازار در کالاهای مهم چند موضوع اساسی را داریم، عنوان کرد: شرکت های بزرگ تولیدکننده دنیا در کشور ما نمایندگی رسمی ندارند و نبود نمایندگی مستقیم این شرکت ها باعث شده تا بعضی از شرکت های داخلی واردات این داروها و تجهیزات را بر عهده بگیرند و متاسفانه در خیلی از موارد انحصاری را به وجود آورده است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: همچنین در بازار ما رانت وجود دارد و شرکت ها یا افرادی که به اطلاعات دسترسی دارند بهتر می توانند منافع خودشان را تامین کنند و این باعث می شود تا یک عده در فاصله کوتاهی بار خودشان را ببندند و این قضیه برای یکسری از افرادی که ذاتا انسان های سودجویی هستند تحریک و برانگیزاننده باشد تا دست به قاچاق بزنند.
وی به وجود واسطه ها در بازار تجهیزات پزشکی اشاره کرد و بیان داشت: در بازار دارو و تجهیزات پزشکی هم واسطه ها وجود دارند و تا رسیدن تجهیزات از تولیدکننده به مصرف کننده باعث بالا رفتن قیمت ها می شود.
حمزه بر ضرورت ساماندهی در این حوزه تاکید کرد و ابراز داشت: باید مشخص شود واردات کالا و تجهیزات سلامت محور توسط چه شرکتی می خواهد انجام شود و چه تاجری می خواهد این کار را انجام دهد و همه تحت پوشش واحد یک نظارت کننده خاص یعنی وزارت بهداشت باشند و اینگونه نباشد که در یک و احد مسکونی که زیر نظر صنفی نیست این اتفاق بیافتد.
وی با بیان اینکه قاچاق همیشه کار شرکت هایی که ثبت رسمی کرده اند نیست، تصریح کرد: بسیاری از اشخاص و افراد بدون اینکه حتی ثبت شرکتی را داشته باشند مبادرات به قاچاق می کنند و برای جلوگیری از این قضیه لیبل دار کردن کالاهای مصرفی در بخش سلامت، نشان دار کردن آنها راهکار مناسبی است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: از طرفی افراد مصرف کننده خودشان نباید به دنبال کالایی که نیاز دارند بروند و باید سیستم به این سمت برود که خود بیمارستان تامین کننده تجهیزات مورد نیاز بیماران خودش باشد و این می تواند بازار را کنترل کند و بیمارستان هم باید موظف باشد از مراکزی که دارای تجهیزات با نام و نشان و لیبل دار هستند، خریداری نماید.
در ادامه قاسم نوده فراهانی با بیان اینکه در حوزه لوازم پزشکی چند مشکل داریم و اگر وزارت بهداشت همکاری نماید تا مشکلات ما حل شود می توانیم نظات جامع و کاملی را داشته باشیم، عنوان کرد: اکثر توزیع کنندگان لوازم پزشکی در محل های مسکونی سرویس دهی می کنند که قابل بازرسی و کنترل نیست.
وی به تولیدات داخلی اشاره کرد و بیان داشت: خیلی از کالاهایی که در کشور تولید می شوند، نمایندگی هایی را دارند و اگر مشکلی به وجود بیاید تولیدکننده مشخص است و مشکل را حل می کند.
رئیس اتحادیه تجهیزات پزشکی به تحریم ها اشاره کرد و اظهار داشت: خیلی از تولیدات ما به روز است و بخاطر تحریم ها توانستیم به دنبال تولید برویم و خودمان را در این حوزه پویا کنیم و نسبت به سال های گذشته پیشرفت های زیادی را داشته باشیم اما متاسفانه الان از تولید آن طور که باید و شاید حمایت نمی شود.
منبع:رادیو گفتگو