پس از حرفوحدیثها و شنیدهها در خصوص رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی حسن روحانی برای تشکیل کابینه دولت دوازدهم و سهم خواهی و قولهایی که برخی نمایندگان از وزرا گرفتند، مطرحشده بود و برخی از تحلیلگران به بررسی معنای رأی به وزیران پیشنهادی با توجه مسائل و نتیجهای که رقم خورد، پرداختند، اینکه چگونه وزیری که پیش بینی میشد رای کسب نکند و رای بالای گرفت و راهی پاستور شد. این موضوع حتی در نطقهای مخالفان وزرا که پشت تریبون قرار میگرفتند بهجای مخالفت با وزیر پیشنهادی، از مشکلات حوزه انتخابی خوب سخن گفته که این موضوع در صحن علنی مجلس مورد اعتراض برخی نمایندگان نیز شد و حکایت از یک نوع سهمخواهی و امتیازگیری داشت.
حال امضای یک توافقنامه قبل از رأیگیری و روز دفاع وزیر از برنامههای پیشنهادی چه معنایی میتواند داشته باشد؟ آیا وزیر نفت با دیگر نمایندگان هم توافقنامه امضا کرده است؟ آیا بندهای این توافقنامه از وظایف وزارت نفت بوده و تخطی از قانون نیست؟ و اینکه توافقنامه و امثال آنچه نقشی در رأی بالای به آقای زنگنه داشتهاند؟ آیا این موضوع برای وزرای دیگر هم رخ داده است و آنها برای کسب رای اعتماد قولهایی دادند و اینکه برخی نمایندگان از این موضوع برای حل مشکلات حوزه انتخابیه خود استفاده کرده و نوعی امتیاز گیری را دنبال میکنند؟
به گزارش الف، این پرسشهایی است که مردم باید از نمایندگان خود و وزیر نفت بپرسند، اما رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان این موضوع را امری عادی تلقی کرده و عنوان میکند، نمایندگان دغدغه توسعه منطقه و استان خود را داشته و قطعاً هم نمایندگان استانهای دیگر مطالباتی دارند که این توافقنامهها و یا تفاهمنامهها برای گرفتن در رفع مشکلات استان و حوزه انتخابیه است.
شرط رای اعتماد به زنگنه منوط قولها و توافقنامه بود/ نمایندگان دغدغه حوزه انتخابیه خود را دارند
محمدحسن قربانی رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان در گفتگو با الف؛ در خصوص این توافقنامه با وزیر پیشنهادی یک روز قبل از رأیگیری به کابینه پیشنهادی دولت دوازدهم، اظهار کرد: با توجه به اجماع نمایندگان استان و مطالبات؛ نشستی با آقای زنگنه برگزار و مطالبات خود به او اعلام کردیم و شرط همراهی نمایندگان استان گیلان هم در موضوع رأی اعتماد به زنگنه منوط به همین موضوع بوده است.
وی با مثبت دانستن برگزاری جلسه روز قبل از رأی اعتماد، افزود: موضوعی که برای نمایندگان استان اهمیت داشت، بحث سایت نفتی خزر بود که در دولت دهم کلنگ آن زده شد و انتظاراتی برای مردم به وجود آمده بود زیرا قول ایجاد ۱۰۰ هزار شغل هم داده بودند اما به هر دلیلی این امر تحقق پیدا نکرد؛ آقای زنگنه با شفافسازی اعلام کرد در خزر توان استخراج نفت از عمق ۲ هزار متری دریا را نداریم و قطعاً در آنجا نفت وجود دارد که استخراج آن بسیار پرهزینه است و تنها راه ورود شرکتهای بزرگ چندملیتی است.
نماینده حوزه آستانهاشرفیه ادامه داد: با توجه به فضایی که اکنون ایجادشده و توتال به ایران آمد و قرارداد پارس جنوبی را امضا کرد؛ درخواست نمایندگان استان گیلان این بود که با توجه قولی که قبلاً داده شد و وضعیت کنونی، تلاش را برای آوردن شرکتهای بزرگ بینالمللی برای استخراج نفت خزر را داشته باشیم.
قربانی موضوع دیگر را احداث پتروشیمی در گیلان عنوان و بیان کرد: سرانه درآمد مردم گیلان از متوسط کشوری کمتری است و کشاورزی این استان فعال است و باید رشد اقتصادی منطقه را مدنظر داشته باشیم و اگر بتوان موضوع پتروشیمی را در گیلان عملیاتی کرد، همین اقدام میتواند معادل کل اقتصاد، حوزه کشاورزی استان، درآمدزایی داشته باشد که آقای زنگنه قول داد احداث پتروشیمی را بهصورت فاینانس پیگیری کند، زیرا در این موضوع سرمایهگذار هم وجود دارد که مدیران استانی باید برای تحقق آن کمک کنند.
به گفته وی؛ موضوع سوم که در توافقنامه آمده است، بحث برقدار کردن چاههای کشاورزی است که با توجه به بند ق بودجه سال ۹۶ وزارت نفت و وزارت جهاد کشاورزی مکلف به اجرای آن هستند و آقای زنگنه تعهد دادند این اقدام انجام دهند و باقیمانده چاههای استان را برقدار کنند.
رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان با اشاره به خط لوله انتقال گاز، گفت: موضوع چهارم که موردنظر نمایندگان استان بود، تغییر و تبدیل خط انتقال لوله گاز از رشت، صومعهسرا، تالش و آستارا است که با توجه به توسعه منطقه نیاز تغییر به کلاس ۴۰ را دارد و آقای زنگنه تعهد دادند که تا پایان سال ۹۷ این اقدام را برای استان گیلان انجام دهند.
قربانی در مورد این سؤال که آیا رأی اعتماد به وزیر پیشنهادی منوط به این توافقنامه بود و این نوعی امتیاز گیری است، پاسخ داد: در پای این سند امضا وزیر وجود دارد و فکر نمیکنم هیچیک از مجمع نمایندگان استانها کشور به این صراحت و قاطعیت امضا وزیر را در پای تفاهمنامه ای داشته باشند و این پیمان اولین بحثی بوده که ما در این زمینه داشتیم.
وی در خصوص اینکه آیا این نوع امتیاز گیری در مجمع نمایندگان دیگر استان و یا خود نمایندگان هم اجرا میشود، بیان کرد: نمایندگان دغدغه توسعه منطقه و استان خود را دارند و قطعاً استانهای دیگر همچنین مطالباتی و اقداماتی دارند، مثلاً خوزستان و یا کردستان مطالبات خاص خود رادارند؛ قطعاً نمایندگان برای اینکه تضمینی از وزرا و دولت برای تسریع در رفع مشکلات استان و حوزه انتخابیه خود بگیرند، اقدام کرده و قطعاً چنین نگاهی وجود دارد.