مراسم نکوداشت پنجاهمین سالگرد تاسیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در مرکز همایشهای کتابخانه ملی به محل انتقاد مسئولان از سیاستگذاریهای صنعتی، گلایه از مدیران ناکارآمد و البته تجلیل از برخی مدیران قبلی و رونمایی از تمبر یادبود این سازمان تبدیل شد.
مشاور ارشد اقتصادی رئیسجمهور با بیان اینکه باید بهسمت صنعتی برونگرا و پاسخگو به نیاز جهانی گام برداریم، گفت: هنوز یک مدل توسعه صنعتی در کشور وجود ندارد گرچه در سال ۸۰اقداماتی برای تهیه یک مدل صنعتی در کشور انجام شد، اما هنوز نتوانستهایم یک سند یکپارچه در این بخش مصوب کنیم. به گفته وی از گذشته تا به امروز استراتژی نانوشتهای در صنعت تعریف شد که اساس آن، اولویت دادن به بازار داخلی بوده و این موضوع در بدو تأسیس ایدرو و حتی برنامه ششم توسعه نیز مورد توجه قرار گرفته بود.
نیلی افزود: روند افزایش ظرفیت صنعت با میزان تقاضا همخوانی ندارد. اکنون صنعت کشور تقریباً به دوبرابر سال ۸۱رسیده، اما سطح تقاضا به سطح سال ۸۱ رسیده است. به گفته وی امروز شکاف بین ظرفیت صنعت و تقاضا وجود دارد که اثر عینی آن بروز مشکلات برای واحدهای تولیدی است، البته واحدهای تولیدی میگویند با کمبود نقدینگی روبهرو هستند و متقاضی منابع مالی هستند، اما مشکل جدیتر از این حرفهاست. اگر فکری به حال صنعت نشود، این بخش نصف و بهمرور کوچکشده و مشکل بیکاری و مسائل دیگر اتفاق خواهد افتاد، تنها راه افزایش تقاضا در بازار توجه به تقویت خارجی است. نمیتوانیم به بانکها فشار بیاوریم که به واحدهای تولیدی پول بدهند و از آن طرف واحدهای تولیدی نتوانند پول بانکها را بازگردانند و باید بازارهای صادراتی را گسترش دهیم.
پنبه در گوش مدیران خودروساز
در این مراسم وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با تأکید بر واگذاری مسئولیت مدیران ناتوان خودروسازی گفت: این موضوع را با مدیران مختلف ازجمله خودروسازیها اعلام کردم اما آنها پنبه در گوش گذاشتند و به این موضوع توجه نکردند. حتی برخی از رسانهها هم من را بابت این صحبتها مسخره کردند اما باز هم میگویم اگر کاربلد نیستید مدیر وارد کنیم. محمدرضا نعمتزاده با تأکید بر اینکه فقط با کتابخواندن کسی مدیر نمیشود، گفت:
تربیت و رشد توانایی مدیران و آموزشهای مهارتی کارکنان و کارگران در سطح کشور باید مورد توجه قرار بگیرد. نعمتزاده افزود: بهخصوص در خودروسازی، تربیت مدیران صادراتی باید در دستور کار قرار بگیرد. اگر ما مسئولان نمیتوانیم به توسعه و رشد کمک کرده و مشکل را حل کنیم باید صندلی و میز خود را واگذار کنیم.
منصور معظمی، رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نیز با بیان اینکه برجام بهمعنای بازکردن درهای کشور به روی تولید خارجی نیست و این سیاست تاکنون دنبال نشده است، گفت:پس از برجام ۶قرارداد در صنعت خودرو منعقد و دو تای آن اجرایی شده و محصول آن در بازار وجود دارد. همچنین ۸میلیارد دلار قرارداد امضا و ۵٫۵میلیارد دلار قرارداد اجرایی شده است.