مصوبات متناقض، سنگاندازی اتحادیههای صنفی، خلأ قانونی و نبود تشکل صنفی قدرتمند، موجب شده تا توسعه کسب و کارهای اینترنتی، به محلی برای رویارویی کسب و کارهای سنتی و نوین تبدیل شود. با وجود سهم بالای مشاغل اینترنتی از تولید ناخالص داخلی بسیاری از کشورهای دنیا و ظرفیتهای بالای توسعه این فعالیتها در ایران، هنوز هم راهاندازی و گسترش این کسب و کارها با مشکلات و موانع جدی بخش دولتی و مشاغل سنتی مواجه است. به گزارش همشهری آنلاین، مشکلات بیمه، مالیات و تأمین اجتماعی، پیش شرطهای سختگیرانه صدور مجوز و…، محدودیتهای بانکی در نقل و انتقال ارز، محورعمده برخی انتقادها در نشست اخیر فعالان این عرصه با مسئولان دولتی بود.
فشار فیلترینگ و مشکلات تولید محتوا
مدیر سایت ارانیکو با انتقاد از اجرایی نشدن مصوبات دولتی اعلام کرد که فعالان مشاغل اینترنتی در حالی از سال ۸۱تاکنون منتظر تدوین شرایط کیف پول الکترونیکی هستند که اکنون شرکتهای خارجی این خدمات را با نرمافزارهایی مانند وی چت ارائه میکنند. عطاء خلیقی با انتقاد از نحوه و مشخص نبودن متولی فیلترینگ استارت آپها، افزود: متأسفانه دستگاههای متعدد، سایتهای اینترنتی راطی چند سال و با هزینه بالا راهاندازی شده، ابتدا فیلتر کرده و سپس به بررسی موضوع میپردازند. حتی به هنگام افزایش نرخ دلار، بانک مرکزی تهدید میکرد که اگر نرخ واقعی دلار را درج کنیم این سایت را فیلتر خواهد کرد. مانی قاسمی، مدیر دیجیاتو نیز با انتقاد از مشکلات موجود در تولید محتوا اعلام کرد که بهخاطر بسته بودن فضا و سختی صدور مجوزها بسیاری از پروژههایی که میتوانیم اجرا کنیم معطل مانده و بهتر است شرایط برای استفاده مخاطبین جوان از این توانمندیها فراهم شود.
از نگاه جزیرهای تا برداشتهای غلط
مدیر بامیلوبا انتقاد از فضای نامناسب کسب و کارهای انیترنتی، گسترش ارائه خدمات توسط برخی استارت آپها مانند اسنپ و تپسی را در سایه ارتباط با برخی مسئولان دولتی دانست و اعلام کرد که اکنون نگاه جزیرهای دولت به این کسبوکارها مشکل ساز شده و هماهنگی لازم بین قوانین مصوب و دولت وجود ندارد. پشوتن پورپزشک افزود: باید مجوزهای صادر شده دولتی اجرایی شود اما این مجوزها در عمل هیچ اعتباری ندارد.
وی افزود: همیشه حمایتهای دولت به پرداخت تسهیلات خلاصه میشود اما فعالان این صنف با مشکلاتی مانند نرخ بیمه ۷/۱۶درصدی به جای ۷درصد مصوب مواجه هستند و همچنین آثار ناشی از عقلکل پنداری دستگاههای دولتی که دائم در حال مجوزسازی بوده و تأثیر منفی نحوه ممیزی مالیاتی در این مشاغل قابل انکار نیست، حسنعلی باغبانیان، مدیر تدبیر ایده پردازان ۵۰۴۰ نیز با اشاره به امکان ایجاد بیش از یک میلیون فرصت مستقیم و غیرمستقیم شغلی از طریق کسب و کارهای اینترنتی اعلام کرد که برای گسترش کسب و کارمان هیچ توقع مالی از دولت نداشته و تنها امیدواریم که حمایت معنوی دولت با رفع برخی موانع کسبوکارهای اینترنتی را شاهد باشیم.
نبود متولی مشخص و شرایط سخت صدور مجوز
مدیر اسنپ با اشاره به شرایط سخت فعالیت کسب و کارهای نوین در زمین فعالان سنتی اعلام کرد که اکنون همه خود رادر فعالیت کسب و کارهای سنتی دخیل میدانند، گرچه آییننامه فعالیت این مشاغل توسط وزارت صنعت تدوین شده اما ایجاد اتحادیه کشوری کسب و کارهای اینترنتی وجود ندارد.
شهرام شاهکار از قوانین متناقض و نبود هماهنگی بین مراجع تصمیمگیری و قانونگذار انتقاد کرد و گفت: شرکتهای اینترنتی حمل مسافر برای فعالیت خود به ماده ۷۷قانون نظام صنفی استناد میکنند اما تاکسیرانی با استناد به قانون مدیریت حملونقل و سوخت سال ۸۶خود را متولی حملونقل درون شهری و برون شهری میداند و در واقع نبود متولی و پنجره واحد دریافت مجوز کسب و کاراینترنتی دردسر ساز شده است.
محمد ابوالحسنی، مدیر دیریندیرین نیز با اشاره به شرایط سخت و ناکارآمد دریافت مجوز کسبوکار دیجیتال اعلام کرد: در همه دنیا ورود جوانان به کسب و کارهای اینترنتی از سن ۱۰سالگی آغاز میشود اما در کشورمان پیش شرطهایی مانند داشتن ۲۷سال سن، متاهل بودن، داشتن کارت پایان خدمت، حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی و… وجود دارد که مانع ورود جوانان به این عرصه است.