وحید حاجیپور / روزنامه جوان
یکی از بحثبرانگیزترین قراردادهای اخیر وزارت نیرو تلاش این وزارتخانه برای انعقاد قرارداد با شرکت یونیت اینترنشنال برای احداث نیروگاه در کشور است. خردادماه سال ۹۵ قراردادی بین شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران به نمایندگی وزارت نیرو و دولت ایران و شرکت ترکیهای یونیت اینترنشنال برای تولید ۵ تا ۶ هزار مگاوات برق با احداث نیروگاه حرارتی در ایران به امضا رسید.
سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق، شرکت مپنا، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی و برخی بخشهای خصوصی دیگر تاکنون نسبت به این قرارداد واکنش نشان دادهاند. به گفته فعالان این صنعت، تضمینهای مناسبی که دولت به سرمایهگذاری خارجی میدهد سبب تبعیض بین تولیدکننده داخلی و خارجی شده است. با وجود طرح ارتقای توان تولید ملی و درونزایی اقتصادی (برنامههای اقتصاد مقاومتی وزارت نیرو)، قرارداد با شرکت ترکیهای مغایر با این برنامه ارزیابی میشود.
چیتچیان، وزیر نیرو در حمایت از ساخت نیروگاه توسط شرکت ترکیهای اعلام کرده که در ماده ۱۳۳ قانون توسعه پنج ساله دوم نیز صراحتاً استفاده از سرمایهگذاران خارجی و تولید برق را مورد تأکید قرار داده است. توسل چیتچیان به سیاستهای کلی نظام برای تأیید این قرارداد در حالی صورت گرفته که رهبر انقلاب از ابتدای سال ۹۵ تا کنون دو بار به صورت مستقیم در اجتماع زائران و مجاوران حرم رضوی و در دیدار عیدانه سال ۹۵ جمعی از مسئولان کشور حضور شرکتهای خارجی برای ساخت نیروگاه در داخل کشور را خلاف سیاستهای اقتصاد مقاومتی اعلام کردهاند.
با بالا گرفتن انتقادات و تقاضای واگذاری احداث این حجم از نیروگاه به صورت مناقصه محسن طرزطلب، مدیرعامل شرکت تولید برق حرارتی در برنامه «چالش» رادیو اقتصاد درباره قرارداد وزارت نیرو با شرکت یونیت اینترنشنال ترکیه اعلام کرده است که «درباره این قرارداد هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است و ما در حال مذاکره با این شرکت هستیم و هنوز قراردادی منعقد نشده است.» وی همچنین اعلام کرده در مورد این قرارداد مناقصهای در حال شکلگیری است و این شرکت در حال تهیه استاد مناقصهای بینالمللی است. طرزطلب برگزاری مناقصه در مورد قراردادهای احداث نیروگاه را موجب دریافت قیمتی مناسبتر از متقاضیان اعلام کرده و از آمادگی این شرکت برای برگزاری این مناقصه خبر داده است. اما درست یک روز پس از انتشار این خبر دفتر روابط عمومی شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی در تماسی تلفنی برگزاری مناقصه در مورد احداث نیروگاه توسط شرکت ترکیهای یونیت اینترنشنال را مردود اعلام کرده است.
کارشناسان عقیده دارند با وجود توان داخلی در احداث نیروگاه همانند قرارداد شرکت یونیت واگذاری احداث این حجم از نیروگاه به شرکتی خارجی به دور از منطق و عدالت است. در همین رابطه اصغر آریانیپور دبیر سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق اظهار داشته است: در صورتی که اعضای سندیکا مطالبات خود را از وزارت نیرو و شرکتهای تابعه آن دریافت کنند آمادگی دارند با برگزاری مناقصه در شرایط یکسان، قیمتی پایینتر از شرکت یونیت برای اجرای این قرارداد ارائه دهند. بنابراین با توجه به اعلام آمادگی شرکتهای داخلی برای در دست گرفتن احداث نیروگاههای مورد توافق قرارداد شرکت یونیت، عدالت حکم میکند که واگذاری احداث این حجم از نیروگاه به صورت مناقصه برگزار شود.