منو

20151021132125313

براساس آخرین اطلاعات دریافتی با وجود ۲سال پیگیری هنوز ۱۹هزار شرکت شبه دولتی اطلاعات مالی و اقتصادی‌شان را منتشر نکرده‌اند و در عین حال فهرست اسامی این شرکت‌ها نیز به درستی مشخص نیست. هیچ‌کس جز مدیران خود این شرکت‌ها اطلاعاتی در مورد عملکرد این شرکت‌ها در دست ندارد درحالی‌که بخش زیادی از فعالیت این شرکت‌ها از محل بودجه‌های عمومی و دارایی‌های دولتی که ریشه مردمی دارد انجام شده است.

با وجود آنکه گفته می‌شود مهم‌ترین معضل اقتصادی ایران شفاف نبودن عملکرد اقتصادی شرکت‌هاست اما این شرکت‌ها حاضر به ارائه اطلاعاتشان نیستند.اصلاحیه ماده ۶قانون اصل ۴۴که شهریور‌ماه سال ۱۳۹۳به قانون تبدیل شد همه شرکت‌های شبه دولتی را موظف می‌کند اطلاعات اقتصادی‌شان را منتشر کنند. از همان تاریخ به این شرکت‌ها ۶‌ماه فرصت داده شد تا گزارش عملکرد‌شان را به بورس بدهند اما گویا شرکت‌های شبه‌دولتی کاری به قانون ندارند چون از آن زمان تاکنون حتی یک خط گزارش از سوی این شرکت‌ها منتشر نشده است و با آنکه سازمان بورس هم در این زمینه یک اداره تشکیل داده اما هیچ شرکت شبه‌دولتی تاکنون اطلاعاتی به سازمان بورس ارائه نکرده است.

همراستا با سازمان بورس، مجلس هم پیگیر پرونده شبه دولتی‌ها بود اما پیگیری‌های مجلس هم هیچ نتیجه‌ای نداشت. سال قبل محمدرضا پورابراهیمی از وزرای کار، دفاع، صنعت و نفت خواست تا فهرست شرکت‌های شبه دولتی زیرمجموعه‌شان و همینطور اطلاعات عملکرد آنها را به سازمان بورس ارائه کنند اما این وزرا با وجود اهمیت موضوع فقط چند پاسخ مبهم دادند و دیگر هیچ اطلاعاتی ارائه نکردند. در چنین شرایطی اکنون این پرسش مطرح است که شرکت‌های شبه دولتی مشغول چه کاری هستند.

اگرچه سازمان بورس و اوراق بهادار از سال قبل به‌صورت داوطلبانه با تشکیل یک اداره کوچک تلاش کرده است گزارش اقتصادی برخی از شرکت‌های شبه دولتی را دریافت کند اما قانون هیچ وظیفه‌ای برای این سازمان تعیین نکرده است و مصوبه مجلس هم مسئولیتی برعهده این سازمان نمی‌گذارد.

براساس اصلاحیه ماده ۶ قانون اصل ۴۴همه بنگاه‌های اقتصادی زیرمجموعه نهادهای نظامی، انتظامی، شرکت‌های زیرمجموعه نهاد رهبری، مؤسسات خیریه، اماکن متبرکه، بنیاد‌هاوصندوق‌ها باید اطلاعات مربوط به فعالیت اقتصادی‌شان را از طریق بورس منتشر کنند. بخشی از این شرکت‌ها که هم‌اکنون ۱۹هزار شرکت برآورد شده حتی مالیات نیز پرداخت نمی‌کنند و برخی برآورد‌ها حاکی از آن است که رقم این مالیات‌ها بیشتر از چندین میلیارد دلار است. به تازگی نمایندگان مجلس در ادامه تصویب برخی احکام دائمی برنامه ششم توسعه با برخی احکام پیشنهادی دولت مانند دریافت مالیات از آستان‌های مقدس و قرارگاه‌های سازندگی موافقت کرده‌اند اما هنوز مشخص نیست آیا شورای نگهبان با طرح دریافت مالیات از آستان قدس رضوی موافقت خواهد کرد یا خیر؟

ازسعید رضوانی‌فر رئیس اداره تمرکز اطلاعات نهاد‌های عمومی پرسیدیم چرا اطلاعاتی در مورد رسیدگی به پرونده شبه دولتی‌ها منتشر نمی‌شود او توضیح داد: سازمان بورس و اوراق بهادار متولی این موضوع نیست با این حال موضوع دریافت گزارش از این شرکت‌ها از سوی سازمان پیگیری شده است. او در پاسخ به این پرسش که ساماندهی گزارش دهی شرکت‌های شبه دولتی چگونه میسر است و از چه مجرایی می‌توان از اطلاعات عملکرد اقتصادی این شرکت‌ها مطلع شد، گفت: در این زمینه هیچ ضمانت اجرایی وجود ندارد، اما با لایحه‌ای که سازمان بورس ارائه کرده است این ضمانت‌ها مشخص می‌شود.

منبع: همشهری

didebanSH

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0