منو

babajani05

دکتر جعفر باباجانی :«تحولات حسابداری بخش عمومی نیازمند ارتقاء سطح پاسخ­گویی دولت­ها و مقامات اجرایی کشور است. دولت ها به نفعشان است شفاف عمل کنند چرا که این حق مردم و شهروندان است که به عنوان صاحبان اصلی حق، حقایق را در رابطه با تسهیل، مصرف و به کارگیری منابع عمومی بدانند».

«تحولات حسابداری بخش عمومی نیازمند ارتقاء سطح پاسخ­گویی دولت­ها و مقامات اجرایی کشور است. کشورهایی که حسابداری آن­ها تحول یافته است، در واقع مسئولیت پاسخ­گویی در بین مقامات اجرایی آن کشور به  یک باور ­عمومی تبدیل شده ­است. از سویی مطالبات شهروندان افزایش پیدا کرده و مقامات اجرایی به این نتیجه رسیده اند که به نفعشان است شفاف عمل کنند چرا که این حق مردم و شهروندان است که به عنوان صاحبان اصلی حق، حقایق را در رابطه با تسهیل، مصرف و به کارگیری منابع عمومی بدانند».

مدیرگروه رشته حسابداری دانشگاه علامه در گفت­ و گوی اختصاصی با عطنا گفت: دراغلب کشورهای توسعه یافته منابع عمومی به عنوان مالیات و عوارض شناخته می­ شود اما در کشورهایی مانند ایران، علاوه بر مالیات و عوارض، وجوه و عوارض فروش دارایی­ های سرمایه ­ای مانند نفت و گاز نیز شامل منابع عمومی می ­شوند. این مجموعه منابع عمومی است که متعلق به عموم مردم است مردم این حق را باید داشته باشند که بدانند مقامات اجرایی کشور با این حق چه می­ کنند.

دکتر جعفر باباجانی تصریح کرد: دولت و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و شورای شهر باید به نمایندگی از طرف مردم برای اجرا و قانون گذاری تلاش کنند؛ مسئولیت پاسخ گویی برعهده این نمایندگان است. این افراد تکلیف دارند که توضیح دهند  منابع را از کجا آورده اند، کجاها مصرف می کنند و تاثیر این مصرف در زندگی مردم تا چه حد اثرگذار بوده است.

وی با اشاره به این که نظام پاسخ گویی از یک سری خرده نظام تشکیل می­ شود، گفت: بودجه، خرده نظامی است که حوزه پاسخگویی را مشخص می­ کند و نقش حسابداری همین­ جا مشخص می ­شود که اطلاعات مربوط به بودجه و پیش بینی­ ها را در سال عمل به بودجه مورد ارزیابی قرار دهد و داده­ ها را به کار گیرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه با بیان این که دولت ترازنامه ­ای که وضعیت مالی را نشان دهد ندارد و قرار است از سال ۹۵ با تصویب استانداردها این ترازنامه شکل بگیرد، بیان داشت: ترازنامه را دولت و شهرداری­ ها تعیین می­ کنند و حاوی اظهار نظرهای خودشان است،  اشخاص بی طرف باید آن­ را بررسی کنند تا زمینه قضاوت برای صاحبان حق فراهم شوند. حسابرس­ ها مستقل هستند. برای شهرداری ­ها­، شورای شهر حسابرس را تعیین می­ کند و دیوان محاسبات کشور حسابرسی دولت را انجام می­ دهد و نمایندگان مجلس باید به عنوان نمایندگان مردم در این باره قضاوت کنند.

وی اذعان داشت: اگر خوشبینانه موضوع را بررسی کنیم متوجه می ­شویم که در سال­های اخیر دولت­ ها تلاش می­ کنند که اطلاعاتشان را در پایگاه اطلاع رسانی خود بگذارند و با توجه به پیشرفت تکنولوژی، امید می­ رود که اگر دولت­ ها قصد پاسخگویی داشته باشند به راحتی می ­توانند اطلاعات مالی و عملکردی را در اختیار عموم قرار دهند. در سال­های اخیر دیوان محاسبات کشور و وزارت دارایی به ترتیب صورت حساب عملکرد و تفریق بودجه را در چند سال گذشته در پایگاه اطلاع رسانی خود قرار دادند. قبلا این اطلاعات محرمانه عنوان می­ شد اما امروز با شفافیت در اختیار مردم قرار می­گیرد.باباجانی در خصوص شفافیت امور مالی دولت و مؤسسات عنوان کرد: سازمان شفافیت بین الملل­­­، کشورها را بر اساس اطلاعالتی که ارائه می­ کنند ارزیابی می­ کند و درجه شفافیت را مشخص می­ کند. شفافیت از نظر مالی و عملیاتی به معنای دسترسی آسان، سریع و بدون هزینه شهروندان به اطلاعات است. قانونی تحت عنوان دسترسی آزاد به اطلاعات وجود دارد که به رغم تصویب این قانون در ایران هنوز به صورت کامل اجرایی نشده ­است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در رابطه با حساب سازی و فرار مالیاتی گفت: دوره حساب سازی تقریبا تمام شده است. در ایران استانداردهای حسابداری را سازمان حسابرسی به عنوان متولی تدوین استانداردها تهیه می­ کند و همه  بر اساس همین موضوع حساب­ ها را تنظیم می کنند و حسابرس هم به همین شکل صورت­های مالی را کنترل می­ کند.

وی افزود: اگر حساب سازی درون شرکت­ هایی که در بورس پذیرفته شده هستند یا مکلف به داشتن دفاتر حسابداری قانونی می باشند، اتفاق بیافتد، حسابرس می­ تواند آن صورت حساب­ ها را رد کند. در شرکت­های کوچک این اتفاق بیش­تر رخ می­ دهد و با یک دفتر برای صاحبان سهام و دو دفتر برای مقاصد مالیاتی حساب سازی صورت می­ گیرد. ما به افرادی که این کار را انجام می دهند حسابدار نمی­گوییم بلکه آنان را دفتردار می­ نامیم. افرادی که به عنوان حسابدار رسمی معرفی می­ شوند در جامعه حسابداران طبق استاندارد عمل می­ کند و تابع رفتار و اخلاق حرفه ­ای هستند.

خلاصه شده

منبع: باشگاه خبری علامه طباطبایی

didebanSH

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0