بروز فسادهای مالی، موجب بیاعتمادی مردم میشود و تا زمانی که مردم وارد صحنه نشوند، سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی پیادهسازی نشده و به نتیجه نمیرسد. کارشناسان مبارزه با فساد و عملیاتی کردن سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه که از سوی رهبری ابلاغ شده را تنها راه عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی میدانند.
گفته میشود در سالهای گذشته اقدام شعاری و عدمالتزام عملی به اصول اقتصاد مقاومتی، در بین مدیران میانی کشور به شدت قویتر از مدیران ارشد کشوری بوده است. از این رو، مقام معظم رهبری شعار امسال را نیز اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نامید.
ارزیابی شاخصهای اقتصاد مقاومتی مبتنی بر اصول ۲۴گانه سیاستهای اقتصاد مقاومتی نشان میدهد که اقتصاد مقاومتی در طول تقریباً سه سال گذشته در حد شعار باقی مانده است و دولت اقدامات عملی برای نیل به اصول اقتصاد مقاومتی به صورت مؤثر انجام نداده است، زیرا اقتصاد مقاومتی یک مسلک و روش بلندمدت است نه شوک درمانی و مُسَکن اقتصادی.
اجرای اصول اقتصاد مقاومتی باید در کنار حفظ قدرتمندانه روابط اقتصادی با سایر کشورهای جهان، منجر به قطع وابستگی شدید به استعمار و استکبار بینالمللی گردد. اما روند کنونی اقتصاد ایران به شکلی نیست که چنین هدف مهمی را برآورده سازد و به همین دلیل است که مقام معظم رهبری در سه سال اخیر در اکثر سخنرانیها بر تحقق اقتصاد مقاومتی تأکید نمودهاند.
البته همانطور که ذکر شد اقتصاد مقاومتی را نمیتوان صرفاً مقاومت اقتصادی (قطع روابط اقتصادی) دانست بلکه ایجاد امنیت و ثبات در اقتصاد و عدم تزلزل در برابر شوکهای خارجی اقتصادی، استقلال اقتصادی و شجاعت اقتصادی از شاخصههای بارز اقتصاد مقاومتی است.
دکتر لطفعلی بخشی، استاد دانشگاه معتقد است که مبارزه جدی با فساد پیشنیاز اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور و عدم وابستگی به غرب است. وی میگوید: در تمام دنیا نهادسازی و امثالهم برای مبارزه با فساد به نتیجه نرسیده، بلکه خود این نهادها نیز بعضاً به حلقههای فساد تبدیل شدهاند. وی شفافیت را بهترین راهکار مبارزه با فساد میداند و میافزاید: بانکها که سپردههای مردم در اختیارشان است، حاضر نیستند که نام تسهیلاتگیرندگان را اعلام و با شفافسازی اعتماد مردم را جلب کنند و متأسفانه پشت سر قانونی که وجود ندارد، همیشه پنهان میشوند. وی تأکید میکند: بانکها به جای اینکه نام افرادی که ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات گرفتند اعلام کنند، مدام از معوقات سخن میگویند و. . . .
بخشی میگوید: تا زمانی که دولت با شفافسازی مبارزه با فساد را جدی نگیرد، نمیشود به خودکفایی رسید، زیرا مردم اعتمادی به سیستم دولتی ندارند و همین بیاعتمادی باعث شده که در دو سال گذشته وارد صحنه نشوند و به عنوان مثال از خرید کالای ایرانی خودداری کنند. بنابراین برای پیادهسازی سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی باید مردم اعتماد و کمک کنند و چنانچه مردم اقدام جدی در مبارزه با فساد و شفافیت سیستم دولتی ببینند مانند گذشته وارد صحنه شده و دولت را برای پیادهسازی این سیاستها کمک میکنند.
عملیاتی شدن، سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه
دکتر بیژن عبدی، پژوهشگر اقتصادی نیز ضمن تأکید بر مبارزه با فساد، معتقد است که اگر سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه که از سوی رهبری ابلاغ شده، در دستور کار دولت قرار گیرد، سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی از شعار خارج و عملیاتی میشود.
وی میگوید: شاخصهایی که در این سیاستها اعلام شده یک مجموعه است و ۸۰ مورد میباشد که جزء به جزء به نواقص موجود اقتصادی اشاره کرده است. به عنوان مثال رهبری در بند ۱۰ سیاستهای کلی برنامه ششم تغییر نگاه به نفت و گاز و دائمی شدن اساسنامه صندوق توسعه ملی و. . . را مورد تأکید قرار داده است. عبدی میافزاید: اکنون دولت باید با تخصیص بودجه و با یک برنامه مدون این سیاستها را اجرا کند و جای هیچ بهانهای نیست، چراکه در دو سال گذشته تمام کارشناسان نظرات خود را اعلام و رهبری نیز به تفسیر تمام نواقص را تأکید کردهاند. وی میگوید: در آسمان که نباید دنبال سیاستهای اقتصادی بگردیم، برخی از مدیران در سالی که گذشت برای عملی شدن اقتصاد مقاومتی هیچ تلاشی نکردند و خود را بر آن داشتهاند که اقتصاد ایران باید وابسته باشد و مایحتاج ایران با مارکهای کشورهای توسعه یافته و بعضاً توسعه نیافته تأمین شود.
وی تأکید میکند: اقتصاد مقاومتی یعنی مقاومسازی ایران در برابر نیازها و تهدیدها یا در نمایی دیگر نجات کشور از مشکل بیکاری و مشکلات دیگر است، از این رو مردم و مسئولان باید برای هرچه سریعتر اجرا شدن شعار سال ۹۵ برای پیشرفت ایران اسلامی اقدام کنند.
کمی اراده و دلسوزی
دکتر البرت بغضیان، استاد دانشگاه نیز معتقد است که نسخههای لازم برای مقاومسازی اقتصاد در دو سال گذشته پیچیده شده و اکنون جای خالی اراده و کمی دلسوزی از سوی دولتمردان کاملاً حس میشود. وی نیز بر مبارزه با فساد و قاچاق تأکید کرده و میگوید: تا زمانی که عرق ملی برای استفاده از کالای ایرانی تقویت نشود و مردم به جای استفاده از کالای ایرانی، میوه ایرانی و. . . به کالاهای خارجی روی خوش نشان دهند، تمامی اقدامات دولت آب در هاون کوبیدن است. دولت باید با مبارزه جدی با قاچاق کالا و ایجاد شفافیت در تمامی بخشهای اقتصادی از مردم کمک بگیرد تا به خودکفایی برسیم و اقتصادمان را به اصطلاح مقاوم کنیم.
منبع: جوان آنلاین