منتقدان قراردادهای جدید نفتی عدم شفافیت و رو بودن مسئولان وزارت نفت را بزرگترین دغدغه خود در این دوران میدانند، اما وزیر نفت میگوید، این «وصلهها به من نمیچسبد» و هر چوبی خوردهام به دلیل شفاف بودنم بوده است!
بیژن نامدارزنگنه روز گذشته در نشستی خبری به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد که فراز این اظهارات، سخنان وی درباره شفافیت بود. در دوران زنگنه نخست در نفت، قراردادهایی به نام بیع متقابل در نفت اجرایی شد که مسئولان آن دوران و شخص وزیر نفت، آن را از دسترس نخبگان نفتی دور کردند و امروز نیز از اشاره به آن سرباز میزنند. عدم محرمیت برای کارشناسان نفتی در آن ایام که به ضرر کشور تمام شد، حالا بر سر قراردادهای جدید نیز پیاده شده است تا نگرانیها بیشتر شود.
وزیر نفت در این باره اما نظر دیگری داشت و گفت: نگرانی منتقدان را قبول دارم، معیار عملکرد در قراردادهای جدید نفتی مصوبه دولت است، تاکنون متن اصلی قرارداد تدوین نشده است. برخی منتقدان میگویند مدل جدید قراردادهای نفتی قرارداد مشارکت در تولید است، این در حالی است که پیش از من آقایان داشتند با هندیها قرارداد مشارکت در تولید میبستند، من جلوی آنها را گرفتم. هیچ کس مثل من در قراردادها شفاف نیست. در ایران همه سیاسی-عقیدتی حرف میزنند، اما عدمشفافسازی به ما نمیچسبد، در واقع در حال حاضر چوب شفافسازی را میخوریم. وی در باره قراردادهای نفتی و مخالفتها با این قراردادها گفت: در این زمینه لجبازی نمیکنیم و حاضریم با کسانی که من را مقام مشروع و قانونی وزارت نفت میدانند مذاکره کنیم، اما برخی اساساً مشروعیتی برای من قائل نیستند. آقای توکلی با من مخالف است و موقع رأی اعتماد هم با من مخالف بود اما فردی محترم است و ما چند جلسه با هم بحث کردیم و نقاط ابهام آن قرارداد را توضیح دادم و اشکالات وی را وارد دانستم. وی با اشاره به تجمع دانشجویان نیز گفت: دانشجویان فرزندان این آب و خاک هستند و من حتی در صبح روز یاد شده در جلسه مدیران تأکید کردم معاون حقوقی وزارت نفت به اتفاق معاون حقوقی شرکت ملی نفت با نمایندگان دانشجویان مذاکره و آنها را قانع کنند، اما برخوردی که در ادامه شد، ناشی از این بود که نیروهای انتظامی و امنیتی به وظایف ذاتی خود عمل کردند و ما دخالتی در آن نداشتیم. این عضو کابینه با بیان اینکه همیشه با من مخالف بودند، گفت: زمانی که پتروپارس را شکل دادم مرا تا لب زندان هم بردند و گفتند مگر یک شرکت با سرمایه محدود میشود طرحهای عظیم اجرا کند که هرچه من توضیح دادم این شرکت مغزافزار است و سرمایه اصلی آن دانش است، قاضی نمیپذیرفت اما امروز همه از شرکتهای دانشبنیان سخن میگویند. وی ادامه داد: تنها نقد جدی که به قراردادهای نفتی وارد شده این است که مدت قراردادها طولانی است. طبق قوانین کشوری، قراردادهای نفتی و مفاد آنها محرمانه هستند و اگر قراردادی منعقد شود نمیتوان مفاد آن را افشا کرد، اما منعی در انتشار پیشنویس (درفت) قراردادها نیست.
طلبهای نفتی ایران
زنگنه درباره طلبهای نفتی ایران نیز گفت: طلب ایران از شرکتهای شل، ساراس و شرکت یونانی حدود ۴ میلیارد دلار است که شل و ساراس آماده هستند بدهی خود را پرداخت کنند، اما شرکت یونانی بهدلیل مشکلات مالی در سفر اخیر مقامات این کشور به ایران تصمیم گرفته بدهی خود را قسطی پرداخت کند و در حال حاضر مذاکره در مورد مدت زمان پرداخت اقساط است. بدهی نفتی سایر کشورها مانند هند، چین، ژاپن، کره جنوبی و امارات مربوط به بانک مرکزی است و این بانک باید مشکلات خود را در این زمینه برطرف کند، اما در کل پرداخت این بدهیها نیز آغاز شده است.
فروش نفت در دوران پساتحریم
وی درباره فروش نفت در دوران پس از تحریم نیز تصریح کرد: اگرچه یخهای عمیق تحریم هنوز آب نشده است و باید حوصله کرد اما در حال حاضر ایران مشتری برای نفت خود دارد و در همین زمینه قراردادهایی نیز بسته است، البته مشکلات بانکی و بیمه حمل و نقل باقی است که مربوط به تحریمها نیست. در واقع هنوز بانکها از برقراری ارتباط با ایران ترس دارند اما بهطور کلی از اواسط فوریه صادرات نفت ایران افزایش یافته است.
کرسنت
وی درباره کرسنت عنوان کرد که بعد یا قبل از انتخابات به طور محدود با برخی رسانهها درباره پرونده کرسنت صحبت خواهد کرد. زنگنه درباره میزان جریمه نیز افزود: تعیین خسارت و غرامت ۵۰ میلیارد دلاری برای این قرارداد صحت ندارد. برخی افراد برخلاف نظر شورای عالی امنیت ملی حرفهایی میزنند و رقمهایی اعلام میکنند که توقع طرف مقابل را بالا میبرد. آن سوی این قرارداد یک فرد پررو است که همه این حرفها را سند میکند و روی میز داوری میگذارد و در حالیکه قبل از این مصاحبه مدعی خسارت ۳۸میلیارد دلاری بود الان مدعی شده ۵۰ میلیارد دلار خسارتدیده است درحالیکه خسارت واقعی این فرد (شاهزاده اماراتی مالک شرکت کرسنت) ۵۰۰ میلیون دلار هم نیست. به من توجه نکنید اما خواهش میکنم به منافع ملی توجه کنید چراکه ما در دعوایی بینالمللی هستیم.
برگزیده از جوان آنلاین