منو

جزئیاتی در مورد عضویت ایران در پروژه «ایتر»

 

در دهه های گذشته، صحبت های فراوانی مبنی تمام شدن منابع انرژی فسیلی و ضرورت حرکت به سمت تولید انرژی هسته ای مطرح شد؛ حرکتی که برای ایران هزینه های سنگینی داشت و سال ها کشورمان را درگیر مذاکرات طولانی سیاسی کرد. اکنون از سوی مقامات سیاسی کشور صحبت هایی طرح می شود که نشان می دهد، علاقه کشورهای صنعتی جهان به سمت یک انرژی نوین جهانی سوق پیدا کرده و ما ناچاریم با آنها همراه شویم.
به گزارش «تابناک» دکتر بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشور با حضور در غرفه تابناک در نمایشگاه مطبوعات گفت: با روند کنونی ۷۰ تا ۱۰۰ سال آینده منابع فسیلی جهان و حتی منابع اورانیوم تمام خواهد شد و با توجه به اینکه حرکت صنعتی دنیا نیاز به انرژی دارد، پرسش مهم این است که چه انرژی پایداری باید جایگزین انرژی های کنونی شود؟
کمالوندی ادامه داد: باید از منابع لایزالی که در طبیعت وجود دارد، استفاده کرد. تلاش کشورهای بزرگ صنعتی جهان این است که از فعل و انفعالاتی که در خورشید صورت می گیرد، برای تولید انرژی استفاده کنند. در واقع آنها می خواهند، از پلاسما و جوش هسته ای که در هسته انجام می شود، انرژی تولید کنند. به عبارتی در انرژی اتمی فعلی با شکافت هسته انرژی تولید می شود؛ اما در آن حالت با جوش هسته انرژی تولید خواهد شد.
سخنگوی انرژی اتمی کشور در مورد انرژی ایتر گفت: پروژه ایتر ظرفیتی را برای بشر ایجاد خواهد کرد که بتواند به منابع فراوان، سالم و بدون خطر انرژی برای میلیون ها سال دسترسی داشته باشد. به عبارتی در طرح ایتر از یک گرم ایزوتوپ موجود در آب ها به خصوص آب اقیانوس ها، معادل ۸ تن مواد سوختی فسیلی انرژی تولید خواهد شد.
این مقام ارشد سیاسی کشور افزود: البته این ظرفیت عظیم نیاز به تکنولوژی بالایی دارد که به لحاظ تئوریک پاسخش داده شده، ولی عملی شدن آن مستلزم این است که یکسری کارهای گسترده ای در این مسیر صورت بگیرد و باید دانش هایی مثل فیزیک، شیمی، برق، مکانیک و… به کمک هم بیایند.
کمالوندی در مورد کشورهای فعال در این پروژه بیان کرد: پروژه که گفتم سعی کرده همه دانش ها را کنار هم بیاورد و در کشور ما نیز هرچند ابزاررآلات کمی هست، نیروهای انسانی بسیار ورزیده و متخصصی وجود دارد که قرار است با کمک آنها در این پروژه با کشورهای بزرگ جهان مثل چین، روسیه، فرانسه، آلمان، آمریکا، اتحادیه اروپا و ژاپن همراه شویم تا از این سفره ای که باز شده استفاده کنیم.
وی افزود: در حال حاضر مشارکت ما می تواند باعث شود بعدها بخشی از مالکیت این پروژه را داشته باشیم چرا که بعد از تولید، این انرژی فروخته خواهد شد و ما علاقه داریم به جای خریدار بودن، تولید کننده آن باشیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در مورد سال های هدف ایتر گفت: ذکر این نکته ضروری است که سال های ۲۰۳۰ ، ۲۰ ۴۰ و ۲۰۵۰ سال های هدف برای این انرژی است. در سال ۲۰۳۰ قرار است این انرژی تولید شود، در سال ۲۰۴۰ قرار است، تعادل این انرژی به نفع برداشت بال اخواهد برود و در سال ۲۰۵۰ بناست، این انرژی به صورت کاملاً تجاری، جایگزین سایر انرژی ها شود.
در واقع بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، در نیمه دوم قرن جاری دیگر تولید انرژی از این جنس که سالم و پایدار ولی نیازمند تکنولوژی بالایی است، باشد.
وی در مورد چگونگی ورود ایران به طرح ایتر افزود: ما قبل از برجام به این پروژه دسترسی نداشتیم و اطلاعاتی به ما داده نمی شد، ولی بعد از برجام وقتی ما در خواست بازدید از روند تحقیقات این پروژه را کردیم، به ما جواب مثبت دادند. بنده به اتفاق دکتر صالحی و دکتر سجادی، سفری به محل اجرای طرح در جنوب فرانسه داشتیم و ضمن بازدید از مؤسسه تحقیقاتی مذکور، دکتر صالحی از آقای بیگوت مدیرکل پروژه دعوت کرد که به ایران بیایند.
در سفر آقای بیگوت به ایران دو سند امضا شد. بر اساس آن اسناد قرار شد ابتدا به ساکن ایران به عنوان عضو همراه در این طرح شناخته شود و دیگر اینکه مقرر شد، ایران ضمن داشتن اسناد این طرح پژوهشی در حفظ و محرمانه نگه داشتن اسناد تلاش کند؛ سندی که بر اساس آنها ما را محرم این سند می دانند.
کمالوندی در پایان تأکید کرد: برای اینکه در پروژه ایتر عضو قطعی شویم، نیاز است تا یکسری هزینه های سنگین را تقبل و یک پروسه طولانی را طی کنیم که سیاست کنونی ما این نیست و ما فعلاً می خواهیم در یکی دو زمینه همراهی داشته باشیم و از جریان پیشرفت امور مطلع شویم.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0