رئیس جدید صندوق ذخیره فرهنگیان در مراسم معارفه خود در حالی بر شفافسازی فعالیتهای این صندوق تأکید میکند که این بنگاه بزرگ اقتصادی در ۱۰ روز اخیر، ماجرای پر سروصدای برکناری و دستگیری رئیس سابق خود را پشت سر گذاشته است. «شهاب الدین غندالی» پیش از این به جای «علیرضا ناصری» در سمت مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان بهعنوان بزرگترین هلدینگ اقتصادی کشور مشغول بهکار بود تا اینکه در آخرین روزهای کاری فانی زمزمههای تخلفات مالی در چند ماه اخیر، این صندوق را به یکی از چالش برانگیزترینهای آموزش و پرورش در این سالها تبدیل کرد و «غندالی» را که در ابتدا منکر هرگونه تخلف و فساد از ناحیه خود شده بود، در معرض اتهامهای متعدد قرار داد. ماجرای فساد مالی البته زمانی سر از رسانهها درآورد که برای نخستین بار «حسین مقصودی»، «سخنگوی فراکسیون مبارزه با مفاسد» درباره تخلف به روایتی ۸ هزار میلیارد تومانی این صندوق افشاگری کرد. آنطور که مسئولان صندوق اعلام کردهاند، ماهانه رقمی معادل ۱۹ میلیارد تومان از حقوق فرهنگیان به این صندوق واریز میشود و تخلف ۸ هزار میلیاردی، حقوق بیش از میلیونها معلم را تضییع کرده است. علاوه بر آن عنوان کرد که ۲۷ شرکت زیرمجموعه این صندوق در عرصههای مختلف از بورس، بیمه، بانک، پتروشیمی و ماشینسازی مشغول به فعالیت هستند و حدود ۷۶۰ هزار نفر از معلمان کشور عضو آن هستند اما این مؤسسه این روزها نهتنها در عرصه خدمترسانی به مخاطبان خود ناکام مانده است که زمزمههای فساد مالی و دریافت پاداشها و حقوقهای نجومی از این صندوق به گوش میرسد بهگونهای که در سال ۹۱ پاداش هیأت مدیره صندوق ذخیره فرهنگیان معادل ۱۴۰ میلیون تومان برای ۵ عضو، در سال ۹۲، ۱۶۰ میلیون تومان برای ۴ نفر و در سال ۹۳، ۲۶۰ میلیون تومان برای ۷ نفر بود. همه این اتهامات موجب شد تا مجلس طرح تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان را آغاز کند و در سوی دیگر دادستانی به این مسأله ورود کرد و ۵ نفر در ارتباط با تخلفات صندوق فرهنگیان بازداشت شدند که یکی از آنها شهابالدین غندالی مدیرعامل سابق صندوق است.
اسحاق جهانگیـــــــــــــــــــــــری، معاوناول رئیسجمهوری نیز پیش از این درباره تخلف صندوق ذخیره فرهنگیان که از سوی مخالفان دولت مطرح میشود، گفته بود که دولت در پیگیری حقوق مردم کوتاه نخواهد آمد و در مسأله صندوق فرهنگیان نیز که متعلق به صدها هزار نفر از فرهنگیان کشور است اگر کسی تخلفی کرده باید با آن برخورد شود.
از سوی دیگر محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضائیه روز یکشنبه به خبرنگاران گفت: تاکنون ۸ نفر پیرامون پرونده این صندوق و بانک سرمایه بازداشت شدند و پرونده در حال رسیدگی است و ممکن است عده ای آزاد و برخی بازداشت شوند.
با این حال دیروز علیرضا ناصری، مدیرعامل صندوق ذخیره در مراسم معارفه خود یکی از اولویت هایش را شفافسازی فعالیتهای مؤسسه عنوان کرد و گفت: فرهنگیان یکی از فرهیختهترین اقشار جامعه هستند و بهعنوان اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان حق دارند از تمامی اتفاقات مالی، سرمایهگذاری و سودآوری که در مؤسسه اتفاق میافتد به طور کامل اطلاع داشته باشند. مؤسسه این حق را به رسمیت شناخته و اطلاعات روزآمد را تا جایی که به بعضی قراردادها و فعالیتهای تجاری لطمهای وارد نکند، در معرض دید اعضای مؤسسه و افکار عمومی قرار میدهد.وی افزود: از اینرو استراتژی اطلاعرسانی فعالیتها به طور جدی در دستور کار قرار میگیرد و هدف آن معرفی مؤسسه به تمامی فرهنگیان عضو در سراسر کشور خواهد بود.مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان در مورد تحقیق و تفحص از مؤسسه گفت: تحقیق و تفحص حق قانونی نمایندگان مجلس شورای اسلامی است و در راستای شفافسازی فعالیتهای صندوق و صیانت از منافع فرهنگیان، همکاری کامل با هیأت تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی را وظیفه خود میدانیم.
یطحایی: مدعی صیانت از حقوق معلمان هستیم
برای موضوع صندوق ذخیره فرهنگیان در کنار مقامات قضایی مصرانه پیگیری حقوقی و قضایی و تحقیق و تفحص را دنبال میکنیم. این بخشی از درخواست سرپرست جدید وزارت آموزش و پرورش است. سیدمحمد بطحایی در این جلسه تأکید کرد:مقام قضایی با جدیت و دقت در پرونده در حال پیگیری این موضوع است. هر فردی که مطلع باشد یا متهم، احضار میشود و مورد رسیدگی قرار میگیرد و هیچ ملاحظهای هم در این مورد ندارد. وی افزود: مسیر قضایی و تشریفات آن در حال انجام است اما متأسفانه بیان اطلاعات مخدوش و غیرمطمئن، بیپایه و اساس از طرف افراد غیرمطلع با انگیزههای گوناگون ذهن معلمان را مشوش میسازد.
وی اظهار داشت: من همین جا از مراجع قضایی درخواست میکنم با شدت عمل و سختگیری موضوع را دنبال کنند. مجلس هم با طرح تحقیق و تفحص کالبد شکافی موضوع و عملکرد صندوق از ابتدای تأسیس تاکنون را دنبال خواهد کرد تا هم نقاط قوت و دستاوردهای مثبت عملکرد صندوق روشن شود و هم مشکلات و خدای ناکرده سوء مدیریتها و فسادهای مالی آشکار شود. ما مدعی صیانت از حقوق معلمان هستیم و در این مسیر هیچ خط قرمزی نداریم. اگر ریالی حیف و میل شده باشد چه در این دوره و چه در دورههای قبل، توسط هرکس و هر مقامی که باشد باید به صاحب حق آن بازگردد.
داراییهای معلمان در صندوق، امانت است. ما این امانت را از معلم گرفتهایم و به صندوق دادهایم. آموزش و پرورش نگهبان این امانت است. ما در کنار مقامات قضایی مصرانه پیگیری حقوق و قضایی و تفحص را دنبال میکنیم.سرپرست وزارت آموزش و پرورش با تأکید بر اصل شفافسازی در مدیریت منابع مالی خاطرنشان کرد: من از مدیرعامل محترم و اعضای هیأت مدیره میخواهم، داراییهای صندوق اعم از اموال و سهام بورس و مالکیت شرکتها را به روز ارزشگذاری کنند و آن را به سهامداران یعنی فرهنگیان به صورت شفاف اعلام کنند. جلب اعتماد و اطمینان جامعه فرهنگیان و ایجاد آرامش در آنان از اینکه داراییهای آنها به بهترین وجه ممکن در گردش اقتصادی است، شرط لازم برای ادامه حیات صندوق و سودآوری آن است و حق یک معلم عضو صندوق است که به صورت شفاف در جریان قرار گیرد.
مدیر عامل بانک سرمایه : دلایل بازداشت مدیرانم را نمیدانم
به دنبال مراسم معارفه مدیرعامل جدید صندوق فرهنگیان، مدیرعامل بانک سرمایه هم نشست خبری برگزار کرد و درباره پرونده متهمان مالی بانک سرمایه و بازداشت دو نفر از آنها توضیحاتی ارائه کرد. محمدرضا خانی گفت: افراد بازداشت شده جزو مدیران فعلی نبوده و متعلق به گذشته هستند تا جایی که میدانم یکی از این افراد حدود پنج ماه پیش بازداشت شده، ولی نه عضو هیأت مدیره بانک بوده و نه از مدیران عامل.وی گفت: موضوع در مرحله اتهام است و در مرحله بازجویی قرار دارد. از اینرو نمیتوان به طور دقیق اعلام کرد که دلایل بازداشت این افراد و ماجرای این پرونده چیست و پیشبینی دقیقی در این مورد ندارم.
آغاز اختلاس ۸۰۰۰ میلـــــیاردی از سال ۸۶
رئیس فراکسیون شفافسازی و انضباط مالی در مجلس دهم درخصوص اختلاس ۸۰۰۰ میلیارد تومانی در صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: اخیراً در یکی از جلسههای کمیسیون آموزش که با حضور برخی مسئولان وزارت آموزش و پرورش و صندوق ذخیره فرهنگیان برگزار شد، موضوع تحقیق و تفحص از این صندوق مطرح شد که بخش اعظم این تخلف مربوط به دولت احمدینژاد است.
محمود صادقی تصریح کرد: در این جلسه، اغلب اعداد و ارقامی که بهعنوان تخلفهای اقتصادی و مالی ازسوی مسئولان مطرح شد، مربوط به دولت قبل بود که بهعنوان مثال تنها در یک مورد، مسئولان صندوق فرهنگیان اعلام کردند در سال ۹۲ هنگامی که این صندوق را از مسئولان پیشین تحویل گرفتند، این صندوق در بازه زمانی سالهای ۸۶ تا ۹۲ مبلغ ۴۰۰۰ میلیارد تومان دارایی معدومالوصول داشته است.عضو هیأت رئیسه فراکسیون امید در مجلس ادامه داد: بهعبارت دیگر این مبلغ ۴۰۰۰ میلیارد تومان، داراییهای صندوق فرهنگیان بوده که وصول نشده و بنابر پیگیریهای انجام شده، ۳۲۰۰ میلیارد تومان از این مبلغ مربوط به وامهایی بوده که در اختیار ۳ نفر قرار گرفته و هرگز این وامها را بازنگرداندهاند.او با بیان اینکه بنابر گزارش مسئولان وزارت آموزش و پرورش، تخلفهایی در دوره جدید نیز صورت گرفته اما بخش اعظم تخلف مربوط به دولت قبل است، گفت: بهگفته این مسئولان تخلفها علاوه بر صندوق فرهنگیان، در بانک سرمایه نیز رخ داده و حتی شکایتهایی در این باره صورت گرفته بود و همچنان نیز بهدنبال بازگرداندن این مبالغ هستند.
رئیس فراکسیون شفافسازی اقتصادی و انضباط مالی در مجلس دهم همچنین اضافه کرد: بنابر این گزارش این شکایتها در دو طرح مطرح شده که یکی، طرح «کاج مشهد» است و همچنین طرح «بانک سرمایه» که بهگفته شهابالدین غندالی مدیرعامل قبلی صندوق ذخیره فرهنگیان در جریان مجلس نهم، دو مرتبه بهمنظور ارائه توضیحات لازم، نامههایی به هیأت رئیسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نهم ارسال کرده که با این حال، اجازه حضور در جلسههای این کمیسیون به او داده نشده است.
تحقیق و تفحص مربوط به مجالس هشتم و نهم است
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس دهم با اشاره به تلاش نمایندگان برای تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان در مجالس هشتم و نهم اعلام کرد: هنگامی که طرح تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان در نشست کمیسیون آموزش و تحقیقات مطرح شد، آقایان زاهدی و کوچکینژاد که این طرح را امضا کردند، مدعی شدند نخستین بار که چنین طرحی مطرح شد، در زمان مجلس هشتم بوده است.او ادامه داد: بهگفته زاهدی و کوچکینژاد، نمایندگان در مجلس هشتم درخواست تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان را مطرح کردند که به نتیجه نرسید و این درخواست به گفته آنها در مجلس نهم نیز به کما رفت.
مدیر عامل تخلفات گذشته را اعلام نکرده است
همچنین محمد قمی نماینده مردم پاکدشت در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون آموزش به خبرنگار «ایران» گفت: در دولت قبل تعدادی از افراد سوءاستفاده از منابع مالی صندوق ذخیره فرهنگیان را که یکی از بزرگترین هلدینگهای کشور است آغاز کردند و دراین مدت تخلفات گستردهای را صورت دادند.
وی افزود: البته در دولت یازدهم نیز بخشی از این تخلفات ادامه پیدا کرد و مهمتر از آن، این بود که مدیرعامل و هیأت مدیره جدید، تخلفات گذشته را بررسی و اعلام نکرده است. این درحالی است که هیأت مدیره جدید میبایست تمام نقل و انتقالات مالی دورههای قبل را بررسی و صورتجلسه میکرد که دراین زمینه تعلل صورت گرفته است.
قمی ادامه داد: برای بررسی بیشتر موضوع تخلفات صورت گرفته در صندوق ذخیره فرهنگیان، مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره این صندوق به کمیسیون آموزش دعوت شدند ولی پس از توضیحاتی که از سوی مدعوین انجام شد بخشی از نمایندگان قانع نشدند و درخواست تحقیق و تفحص مطرح شد و سرانجام با رأی ۲۰۰ تن از نمایندگان مجلس به تصویب رسید.