علی ابراهیمی / روزنامه همشهری
وزارت صنعت از پرداخت ۳ هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به۳هزارو ۴۶۰بنگاه کوچک و متوسط خبر میدهد اما بانک مرکزی رقم پرداخت این تسهیلات طی ۶ ماه گذشته را ۷ هزار میلیارد تومان و حدود ۹ هزار و ۹۰۰ بنگاه تولیدی میداند.
این آمارها و دیدگاههای متناقض مسئولان از میزان پرداخت تسهیلات ۱۶هزار میلیارد تومانی، نارضایتی بخش خصوصی از روند پرداخت تسهیلات بنگاههای کوچک و متوسط را بهدنبال داشته است. قبلا وزیر صنعت و معاون امور تولید این وزارتخانه بارها بر هدفگذاری پرداخت تسهیلات ۱۶هزار میلیارد تومانی به حداقل ۷۵۰۰بنگاه کوچک و متوسط مشمول این طرح تا پایان شهریورتأکید کرده بودند.
۱۴شهریورماه امسال محمدرضا نعمتزاده در پاسخ به خبرنگار ما اعلام کرد: «تاکنون نزدیک به ۶هزار میلیارد تومان تسهیلات به ۶هزار و ۷۰۰واحد کوچک و متوسط پرداخت شده و این تسهیلات تا پایان شهریور به بیش از ۱۰هزار واحد مشمول پرداخت میشود.» ۱۳شهریورماه نیز رضا رحمانی به خبرنگار ما اعلام کرد:
« تاکنون حدود ۶میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان تسهیلات به بیش از ۷هزاربنگاه کوچک و متوسط مشمول پرداخت شده است. اما بهرغم این روایتها از روند پرداخت تسهیلات ۱۶هزار میلیارد تومانی مدیران اغلب واحدهای کوچک و متوسط از دریافت تسهیلات مذکور اظهار بیاطلاعی میکردند.
با سپری شدن شهریورماه، دیروز اتاق ایران با دعوت از مسئولان دولتی، بررسی عملکرد پرداخت تسهیلات ۱۶هزار میلیاردی به صنایع کوچک و متوسط را در دستور کار قرار دادکه دراین نشست نیز آمارهای ارائه شده از روند پرداخت تسهیلات مذکور متناقض بود و حتی با آمارهای قبلی توسط مسئولان وزارت صنعت مطابقت نداشت.
آمار شفافی وجود ندارد
رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران در گفتوگو با خبرنگار ما اعلام کرد: از ابتدا اختلافی بین بانک مرکزی و وزارت صنعت در مورد پرداخت تسهیلات ۱۶هزار میلیارد تومانی و انتقادهایی توسط اتاق بازرگانی به نحوه تخصیص تسهیلات مذکور و تعداد ۷۵۰۰بنگاه مشمول وجود داشته است و متأسفانه برای پرداخت این تسهیلات مشورتی از اتاق گرفته نشد.
ابوالفضل روغنی با بیان اینکه اکنون با گذشت ۶ماه از پرداخت تسهیلات مذکور هنوز این اختلافات به قوت خود باقی است، افزود: متأسفانه در نشست دیروز نیز آمار ارائه شده وزارت صنعت در زمینه تخصیص تسهیلات با آمار اعلام شده توسط بانک مرکزی اختلاف چند هزار واحدی داشت که این امر تصمیمگیری در مورد تداوم پرداخت تسهیلات مذکور را با مشکل مواجه میسازد. گرچه بهنظر میرسد رقم اعلام شده وزارت صنعت مبنی بر پرداخت ۳هزار و ۵۰۰میلیارد تومان تسهیلات به ۳هزارو ۴۰۰بنگاه درستتر باشد.
وی با بیان اینکه متأسفانه روند پرداخت تسهیلات مذکور مناسب نیست، افزود: با این روند به هیچ وجه هدفگذاری پرداخت تسهیلات ۱۶هزار میلیارد تومانی به بنگاههای کوچک و متوسط تا پایان امسال نیز محقق نخواهد شد. متأسفانه بخش خصوصی نیز با این آمارها سردرگم شده و نمیداند که باید به آمارهای کدام دستگاه دولتی اعتماد کند.
روغنی افزود: بانک مرکزی همه وامهای استمهال شده و جاری و ساری پرداختی به بنگاههای تولیدی را با تسهیلات پرداختی ۱۶هزار میلیارد تومانی خلط کرده و نمیتوان به آمارهای مذکور اعتماد کرد. همچنین به گفته مسئولان بانک مرکزی و وزارت صنعت در حالی ۵۰درصد این تسهیلات به بخش کشاورزی پرداخت شده که تسهیلات مذکور برای خروج بنگاههای صنعتی کوچک و متوسط از رکود تخصیص یافته بود.
پرداخت به ۹هزار یا ۳هزار بنگاه
معاون اقتصادی بانک مرکزی اعلام کرد: تا صبح دیروز ۹ هزارو ۹۲۱واحد کوچک و متوسط تأمین مالی شدهاند وخوشبختانه از ابتدای اردیبهشتماه تاکنون توانستیم از مرز ۷۵۰۰ واحد بگذریم و این تعداد واحد ۷میلیاردو ۶۰۰میلیون تومان تسهیلات دریافت کردهاند. پیمان قربانی در مورد اختلاف فاحش آماری پرداخت این تسهیلات افزود:
سامانه بهینیاب منبع آماری وزارت صنعت بوده و بانک مرکزی، تسهیلاتدهی بانکها را مبنا قرار میدهد که بر این اساس ۵۵۶۱ واحد پرداختی مستقیم بانکها بوده است و ۴۳۶۰ واحد تعداد واحدهایی بوده که از طریق کارگروه به بانک معرفی شده و تسهیلات دریافت کردهاند.
اما معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی میزان تسهیلات پرداختی به بنگاههای کوچک و متوسط در چارچوب تسهیلات ۱۶هزار میلیارد تومانی تا دیروز را ۳هزار و ۴۶۰واحد صنعتی از طریق سامانه بهین یاب دانست که این واحدها ۳هزار و ۴۰۰میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردهاند. گرچه فرشاد مقیمی افزود: ۵هزارو ۵۶۰واحد صنعتی کوچک و متوسط نیز مبلغ ۴هزار و ۱۷۰میلیارد تومان تسهیلات از بانکها دریافت کردهاند اما این تسهیلات ارتباطی با تسهیلات ۱۶هزار میلیارد تومانی مصوب ندارد.