هفته گذشته جلسه هماهنگی سپردهگذاران موسسه ثامنالحجج با حضور جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مهدیه اصفهان برگزار شد. به گزارش رویش نیوز، در ابتدای این جلسه نمایندهی سپردهگذاران اصفهان ضمن قرائت بیانیهای اظهار داشت: «دکتر احمدی معاون بانک مرکزی چند ماه پیش به ما قول داده بود که اگر تراز اموال و املاک موسسه ثامنالحجج در اصفهان بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان مثبت باشد٬ پول سپردهگذاران اصفهان را میدهیم. پس از برآوردی که ما با کمک متخصصین و کارشناسان داشتیم٬ مشخص گردید که تراز اصفهان بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان مثبت است. رایزنیهای زیادی را در این مدت با استانداری٬ دادستانی٬ شورای شهر و بانک مرکزی داشتهایم. حتی تجمعی در جلوی صداوسیما داشتهایم که مصاحبههای ما پخش گردید و برنامهای به نام زاویه از رادیو اصفهان پخش گردید. به شیوهنامهای که بانک پارسیان در پیشگرفته و تعهدنامه میگیرد تا به ماندهحساب سود ندهد اعتراض نمودهایم و قول گرفتهایم که این مشکل حل گردد. در ابتدا میخواستیم با استفاده از وکلای مجرب به دادگاه لاهه شکایت کنیم ولی این امکان میسر نشد. حتی میخواستیم برای طرح شکایت در دادگاههای داخلی از ایشان بهره ببریم که مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان را پیشنهاد دادند ضمن اینکه حاضر به تعهد در مورد حل سریع مشکل نشدند. از دکتر احمدی خواستیم که در این جلسه شرکت کند ولی ایشان صرفاً قول داد که در یک ماه آینده ۳۵ میلیون تومان به هر سپردهگذار پرداخت گردد و حاضر به شرکت در این جلسه نشد.» وی افزود: «گفتهشده که با ۹۷ درصد از سپردهگذاران تسویه شده و تنها ۲۰هزار نفر با مجموع ۵۱۰۰ میلیارد تومان طلب باقیمانده است. سامانهای بهعنوان شفق در سامانه بانک مرکزی طراحیشده و از شما سپردهگذاران میخواهیم حتماً به این سامانه مراجعه نمایید و اطلاعات شخصی و میزان طلبتان را در آن چک کنید؛ زیرا که ملاک طلب شما رقم درجشده در این سامانه هست. کل بدهی موسسه به سپردهگذاران اصفهان حدود ۸۰۰ میلیارد تومان و طلب موسسه از وامگیرندگان ۲۰۰ میلیارد تومان است. ۶۰۰ میلیارد تومان مابهالتفاوت پول ۲ تا از املاک اصفهان هم نمیشود. ما درخواست نمودیم که دو تا از املاک موسسه در اصفهان به ما واگذار گردد تا کل طلب اصفهان را تسویه کنیم ولی موافقت نشد. پیشنهاد خود را در دادگستری کشور با آقای جعفری دولتآبادی مطرح کردیم که ایشان نیز مخالفت نمود. طبق بررسی ما این موسسه تاکنون ۲۲۰ میلیارد تومان مالیات به دولت پرداختنموده و حالا دولت باید جوابگوی ما باشد. با کمک حجتالاسلام موسوی لارگانی جلسهای در کمسیون اقتصادی مجلس برگزار شد٬ و ما درخواست خود را مطرح نمودیم٬ و آقای موسوی بانک مرکزی را مقصر اصلی و مسئول حل مشکل دانست. با حجتالاسلام ناطق نوری مسئول دفتر بازرسی بیت رهبری نیز رایزنی صورت گرفته است.»
در ادامه حجتالاسلام موسوی لارگانی نماینده فلاورجان و رئیس مجمع نمایندگان استان و عضو فراکسیون اقتصادی مجلس ضمن تبریک اعیاد قربان و غدیر بیان نمود: با نمایندگان سپردهگذاران جلساتی داشتهام و اسناد و مدارک را مطالعه نمودهام و در کمسیون اقتصادی مجلس با حضور نماینده بانک مرکزی اسناد بررسی گردید و بنده گفتم با توجه به اینکه ارزش املاک واقع در اصفهان چندین برابر طلب سپردهگذاران اصفهانی است و آقای احمدی معاون بانک مرکزی قبول کرده از طریق این املاک حساب اصفهان تسویه گردد٬ این کار باید انجام گردد. در اصفهان افرادی هستند که میتوانند املاک را خریداری کرده و حساب سپردهگذاران را تسویه کنند. بنده به نماینده بانک مرکزی عرض کردم که چگونه وقتی یک سوپرمارکت در روستا باز میشود٬ ارگانهای نظارتی به سراغ او رفته و از او مجوز میخواهند٬ ولی موسسه ثامنالحجج که با حدود ۵۰۰ شعبه در سراسر کشور و در خیابان میرداماد جلوی چشم شما شعبه زده میگویید مجوز نداشته است؟ در دو هفتهی آینده جلسهای با حضور نمایندگان سپردهگذاران و نماینده بانک مرکزی برگزار خواهد شد و پس از پایان تعطیلات مجلس بنده پیگیر این موضوع در کمسیون اقتصادی خواهم بود.
سپس دکتر توکلی رئیس سازمان مردمنهاد دیدهبان عدالت و شفافیت ضمن ابراز ناراحتی از مشکل به وجود آمده بیان نمود: بنده میخواهم بگویم سهم تقصیر دولت٬ موسسه و سپردهگذاران چقدر است. به نظر بنده سهم دولت در ایجاد این مشکل بیشترین است. چون وظیفه دولت نظارت و تأمین منافع جامعه است. اگر دولت طبق قانون و قاعده عمل ننماید٬ مسلماً در جامعه مشکل پیش خواهد آمد. بانک مرکزی و صداوسیما کوتاهیهای ویژهای نمودهاند. موسسهای که با سربرگ تحت نظارت بانک مرکزی فعالیت مینماید٬ چگونه بانک مرکزی میگوید که این موسسه تحت مجوز و نظارت بانک مرکزی نبوده است. صداوسیما هم به خاطر تبلیغاتش مقصر است. این موسسه با فساد و خرید برخی افراد خودفروش کارش را پیش برده است. زمانی که بنده در شورای پول و اعتبار بودم خبر رسید که این موسسه بازرس بانک مرکزی را راه نداده است. ما ۲ نوع مجرم داریم. ۱- مجرم یقه آبی ۲- مجرم یقهسفید که فردی اتوکشیده٬ خوشمشرب٬ صاحب نفوذ و جنتلمن است و قربانیانش عموم جامعه هستند. زمانی که بنده در شورای پول و اعتبار بودم با اصرار بنده قرار شد با این موسسه برخورد شود ولی با اتمام مسئولیت بنده کار این موسسه از سر گرفته شد؛ زیرا این موسسه نفوذ داشته و در فساد سامانهای موجود برخی را خریده است. متأسفانه قوه قضاییه ما مشکل دارد. این موسسه تا سال ۹۴ تحت نام تعاونی اعتبار مالیات پرداختنموده است. البته شما سپردهگذاران هم مقصرید. چونکه درحالیکه همهی بنگاههای اقتصادی در رکود هستند چگونه یک بنگاه پولی سود ۳۰ درصدی به سپردهگذاران خود میدهد. درحالیکه جو جلسه تا حدودی متشنج شده بود دکتر توکلی با آرام نمودن حضار ادامه داد: با املاک موسسه در اصفهان نمیتوان حساب سپردهگذاران این شهر را تسویه نمود؛ زیرا که موسسه بیشترین سرمایه گزاری خود را در ۳ شهر ازجمله اصفهان داشته و املاک اصفهان از آن همهی سپردهگذاران کشور است. بانک مرکزی بهعنوان مقصر اصلی برنامهی زمانی برای تسویهحساب سپردهگذاران ارائه نموده و بنده با بررسی اسناد به این نتیجه رسیدم که این برنامهی زمانی عقلانی و منطقی است.
در ادامه این نشست دکتر عابدی نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بنده بهعنوان نماینده شما در مجلس مکلفم از حقوق شما دفاع کنم. شما به نام ثامنالحجج اعتماد نمودهاید و پول خود را در این موسسه سرمایه گزاری کردهاید. بنده از بانک مرکزی خواستارم که دیگر به هیچ موسسه و بانکی مجوز فعالیت بانام ائمه ندهد تا منجر به سو استفاده نگردد. انگار رسم بر این است که هرچند سال یکبار ثروت مردم اصفهان به بهانهای به تاراج برود. ازاینپس استانداری باید نظارت بیشتری را بر مؤسسات پولی استان داشته باشد. البته خوشبختانه در این مورد کلاهبرداری صورت نگرفته و ناخواسته بوده و سرمایهی سپردهگذاران موجود است. کسی نخورده و نبرده و از شما خواستارم با شعارهای هیجانی مسئولین دلسوز را مأیوس ننمایید. مشکلات همیشه بهمرورزمان برطرف میگردد و کسی برنده است که در این مدت کمتر حرص خورده است. از شما میخواهم ایجاد استرس و تشنج نکنید. با دستگیری مسئولین موسسه مشکلی حل نخواهد شد و آنها باید کمک کنند تا مشکل حل شود.
در پایان دکتر حاجی نماینده شاهینشهر و برخوار در مجلس شورای اسلامی اظهارات خود را در ۸ بند بیان نمود.
حق با شماست که به حاکمیت اعتماد نمودهاید و بنده مستنداتی دارم که نشان میدهد این موسسه دارای مجوز بانک مرکزی بوده است.
بنده بهعنوان نماینده و خادم شما پیگیر احقاق حق شما هستم.
بانک مرکزی باید بهعنوان مسئول پاسخگو باشد و وزارت اقتصاد و قوه قضاییه نیز باید پیگیر باشند.
بانک پارسیان رویهی درستی را انتخاب نکرده و نباید از سپردهگذاران آن تعهدنامه را بگیرد و بنده از این موضوع ناراضی هستم.
بنده و آقای قاضی پور از وزیر دادگستری در مورد این موضوع طرح سؤال نمودهایم. ضمن اینکه سال گذشته وزیر کشور قول داده بود تا انتخابات ۹۴ مشکل مرتفع گردد.
در حال طرح سؤال مشترکی از ۳ وزیر اقتصاد٬ کشور و دادگستری هستیم٬ تا باهم به مجلس بیایند و پاسخگو باشند.
با نمایندگان سپردهگذاران صحبت نموده و اسناد و مدارک را دیدهایم. قرار بر این شده تا با آقای سیف جلسهای بگذاریم تا راهحلی پیدا شود.
اگر کسی پیشنهادی دارد ارائه کند تا کار سریعتر پیش برود.
جلسه با قرائت قطعنامهی نمایندگان سپردهگذاران پایان یافت.
مردم در تعامل با مؤسسات مالی چشمشان را باز کنند
سخنان دکتر توکلی در این تجمع بازتاب هائی داشت که وی در واکنش به یکی از این بازتاب ها بیانیه ای در کانال تلگرام خود منتشر کرد. در این نوشته آمده است: «یکی از همکاران فاضل، مؤمن، وطن دوست و مردمگرا در دفتر “دیده بان شفافیت و عدالت” پیرامون بخشی از سخنرانی بنده در جمع سپرده گذاران مؤسسه ثامن الحجج اصفهان نقدی برایم فرستاد. در این مطلب از این که اسلام مردم را به سهل گیری در خرید گوشت از بازار مسلمین دعوت کرده است نتیجه گرفت که وقتی مردم به دلیل اعتماد به دستگاه های حکومت در مؤسسه ای مالی سپرده میگذارند، مسئولیتی متوجه آنان نیست و از این که من در سخنرانی خویش مردم را نیز مستحق ملامت دیدم، انتقاد کرد و این موضعگیری را مخل اعتماد به نظام تلقی کرد. این بزرگوار در جمع بندی آورده است:
” … در این میان مردم سهم شان «صفر» است. چون به سیستم و نظام اعتماد کرده اند. مقصرین … بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، مجلس، دولت، موسسه ثامن الحجج و کسانی هستند که .. حمایت کرده و می کنند. …
Small orange diamondکاری کنیم که این مردم در چاله موسسه افتاده، از آن بیرون آیند
Small orange diamondکاری کنیم که باب این نوع مفاسد از ریشه کنده شود تا مردم دیگر دچار چنین آسیب هایی نشوند؛
Small orange diamondبرای حفظ نظام بر مبارزه سیستماتیک با فساد پا فشاری کنیم؛
Small orange diamondاعتماد مردم به نظام را از بین نبریم.”
Large red circleدر پاسخ نوشتم:
سلام خدا بر برادری که چیزی را که عیب میداند بر برادرش نمی پسندد و بدو هدیه میکند. از مسئولیت پذیری تان سپاسگزارم.
اما چند نکته توضیحی:
۱٫ بنده هم مانند شما نقش حاکمیت، مؤسس ثامن الحجج را در گرفتار کردن سپرده گذاران به ترتیب، خیلی زیاد و زیاد میدانم ولی روحیات و اهداف سپرده گذاران را نیز در این بلا نادیده نمیگیرم.
۲٫ از شما میپرسم وقتی فردی نه تنها پس اندازش را به ثامن می سپارد، بلکه خودرو و خانه اش را میفروشد و بالاتر، قرض ربوی میگیرد و در ثامن سپرده میکند، اگر اسم این رفتار حرص نیست، پس چیست؟ متاسفانه از این حیث نیز مردم به امراءشان شبیه شده اند. حکومت به دنبال درآمدهای آسان است و سر هر گردنه ای از مردم توقع پرداخت دارد. چرا؟ چون اصلاح اقتصاد و رشد تولید و در نتیجه افزایش مالیات و اداره کشور با این راه درست دینی و عقلی و تجربی سخت است. به جای آن، به عنوان یکی از راه حل های جایگزین، هرساله تعرفه خدمات قضایی را بالا برده اند. بارها در مجلس مخالفت کرده ام ولی با لابی قوه قضاییه و حمایت دولت، افزایش تعرفه ها رأی می آورد. درحالی که قضاوت یکی از اولیه ترین وظائف حاکم است. بعد از دفاع، امنیت که دادگستری ضامن آن است، عمومی ترین کالای تولیدی است. ما در اقتصاد بخش عمومی نشان میدهیم که کالای عمومی را باید با مالیات تولید کرد. ولی ما از مردم دادخواه مزد مستقیم طلب میکنیم چون این شیوه کسب درآمد آسان است! در نتیجه مستحق ترین اقشار را که مستضعفان هستند از دادخواهی محروم می کنیم. آسان طلبی و حرص در هردو رفتار آشکار است!
۳٫ قیاس خرید مرغ از بازار مسلمانان، با اقدام اقتصادی برای کسب و کار، قیاس مع الفارق است. دستور دین در اولی آسانگیری، تغافل و تساهل است و در دومی، درست عکس آن، دستور به تدبیر و اعمال کیاست و دقت است. حدیث مشهور الفقه ثم المتجر را که شنیده اید. یعنی همان معصومی که دستور میدهد از کشتارگاه مسلمانان هرچه خارج میشود حلال بدان و دقت نکن، میفرماید ابتدا دانش و تسلط به احکام شرعی سپس وارد کسب و کار شدن.
۴٫ چرا وقتی فساد سیستمی در کشور وجود دارد، و برخی از دستگاه ها وظائف خودرا به درستی انجام نمی دهند، از این که به مردم بگوئیم خودتان هم باید چشمتان را باز کنید، پرهیز داشته باشیم؟ من متاسفم که این حرف همان طور که شما فرمودید، معنایش القای بی اعتمادی به دستگاههای حکومت است؛ ولی وقتی صدا و سیما، بانک مرکزی و قوه قضاییه به وظائف شان به درستی عمل نمی کنند و مردم را در چاله میندازند ولی به روی خودشان هم نمی آورند، یک سیاستمدار چه باید بکند؟ جز کوشش برای درآوردن مردم از چاله و هشدار بدانان که من بعد چه باید بکنند تا این بلا برایشان دوباره پیش نیاید، وظیفه دیگری دارد؟ اگر حفظ آبروی نظام واجب است برای مردم است. آبروی نظام را میخواهیم چون اسباب سربلندی مردم و شرط لازم برای ارتقای زندگی مادی و معنوی آنان است. چون به اهمیت آبروی نظام برای امنیت مادی و معنوی مردم واقفیم با تاسیس سازمان مردم نهاد دیده بان شفافیت و عدالت تلاش داریم ننگ فساد را از دامن نظامی که خون بهترین جوانانش به پای آن ریحته شده است بزداییم تا شایسته اعتماد کامل گردد. این خیر به دست نمی آید مگر آن که حکمرانی و حکمرانان شفاف شوند و فساد در کار نباشد و هر مسئولی به قدر اختیار خویش پاسخگو باشد. بازهم تشکر میکنم.»