رئیس سازمان خصوصیسازی از تعیین تکلیف نهایی سهام عدالت تا پایان امسال خبر داد و اعلام کرد پرونده سهام عدالت ۲۹ اسفند پارسال برای همیشه بسته شد.
روزهای پایانی پارسال لایحهای در دولت تصویب شد که مدتهاست مشمولان سهام عدالت در انتظار آن هستند. لایحه سهام عدالت که در آن روش و شیوه آزادسازی سهام عدالت مشخص شده است باید برای تصویب نهایی به مجلس برود. نکته بسیار مهم در این لایحه روش و نحوه آزادسازی سهام عدالت است چرا که قبلا روش آزادسازی سهام عدالت براساس شرکتهای سرمایهگذاری استانی با شکست مواجه شد و حتی محمدرضا پورابراهیمی نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس پرده از یک فساد مالی بزرگ ۲۰۰نفره در هیأت مدیره این شرکتها برداشت.
هنوز از جزئیات این لایحه اطلاعی در درست نیست اما براساس اطلاعات موجود هیأت دولت همان چیزی را تصویب کرده که سازمان خصوصیسازی در ۵بند اصلی تدوین کرده است. سازمان خصوصیسازی قبلا اعلام کرده بود که سهام عدالت در قالب طرحی براساس صندوقهای سرمایهگذاری آزاد میشوند.وزارت اقتصاد و سازمان خصوصیسازی این لایحه را در چند بخش تنظیم کرده بودند که شامل چند آییننامه بود.
هماکنون سهام ۶۰ شرکت شامل ۳۴ شرکت بورسی و ۲۶ شرکت غیربورسی پرتفوی سهام عدالت را تشکیل میدهند و ارزش کل سبد سهام عدالت بیش از ۹۰هزار میلیارد تومان برآورد میشود. دولت از سال ۸۴ به ۴۵میلیون نفر از مشمولان سهام عدالت سبدی از سهام این ۶۰شرکت را به ارزش یک میلیون تومان واگذار کرده است. پیشبینی میشود ارزش سهام هریک از مشمولان سهام عدالت بهدلیل رشد شاخصهای بورس هماکنون بیش از۲٫۵ میلیون تومان باشد. قبلا قرار بود سهام این ۶۰شرکت در قالب شرکتهای سرمایهگذاری استانی به مردم واگذار شود اما بهدلیل کشف فسادهای مالی در شرکتهای سرمایهگذاری استانی قرار شد سهام عدالت در قالب صندوقهای سرمایهگذاری که روش مدرن تری در دنیاست به مشمولان واگذار شود.
تعیین تکلیف سهام عدالت در سال ۹۵
علی اشرف پوری حسینی رئیس هیأت عامل سازمان خصوصیسازی در پاسخ به این سؤال که آیا سهام عدالت در سالجاری آزاد خواهد شد یا خیر، گفت: پرونده واگذاریها در قالب سهام عدالت به هریک از مشمولان در ۲۹ اسفندماه سال قبل بسته شد و امسال مرحله نهایی آزادسازی سهام عدالت که شامل تخصیص سهام است انجام خواهد شد.او افزود: سازمان خصوصیسازی امسال وارد حساب و کتابها خواهد شد و محاسبه خواهد کرد که به هریک از مشمولان چقدر سهام اختصاص خواهد یافت، پس از آن کار آزادسازی نهایی سهام عدالت انجام میشود.
او تأکید کرد: برآورد ما این است که آزادسازی سهام عدالت تا پایان سال ۹۵بهطور قطعی به پایان برسد و مشمولان از ابتدای سال ۹۶به دقت از میزان داراییهایشان و اینکه چقدر سهام عدالت دارند مطلع خواهند شد. از او همچنین پرسیدیم در سالجاری چه تعداد شرکت در قالب برنامه خصوصیسازی واگذار خواهند شد که توضیح داد:این موضوع بستگی به تشکیل جلسه از سوی هیأت عالی واگذاری دارد، این هیأت هنوز در سالجاری جلسهای تشکیل نداده است بنابراین فعلا نمیتوان در اینباره اظهارنظر کرد.
ابلاغ مصوبه دولت درباره اصلاح سبد سهام عدالت
معاون اول رئیسجمهور تصویبنامه دولت را در مورد اصلاح سهام واگذارشده برخی از شرکتها به سهام عدالت برای اجرا ابلاغ کرد. به گزارش روزنامه رسمی کشور، این تصویبنامه برای اجرا به وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت کشور و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور ابلاغ شد. هیأت وزیران در جلسه ۲۶اسفند۱۳۹۴به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی تصویب کرد:
۱-با توجه به کاهش (۱۰)درصدی سهام قابل تخصیص توسط هیأت واگذاری در ۱۳۸۸٫۱٫۲۴، میزان سهام بانک ملت واگذار شده به طرح سهام عدالت به (۳۰) درصد اصلاح میشود.
۲-با توجه به اینکه طی قرارداد۱۳۸۶٫۱٫۱۸، معادل (۲۰) درصد از سهام شرکت ملی صنایع مس ایران به سهام عدالت منتقل شده است، سهام واگذار شده شرکت یادشده به طرح سهام عدالت، به (۲۵)درصد پس از کسر (۵)درصد سهام ترجیحی اصلاح میشود.
۳-با توجه به اینکه در عمل معادل (۳۴) درصد کل سهام شرکت سیمان بوشهر (سیمان دشتستان)، به سهام عدالت تخصیص یافته است، متن زیر جایگزین مفاد بند(۲) جدول (الف) بند (۱) مصوبه شماره ۱۱۵مورخ۱۳۸۵٫۸٫۱۰ ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت میشود:
«به میزان (۵۱) درصد سهم دولت ((۳۴) درصد از کل) سهام شرکت سیمان بوشهر (سیمان دشتستان)، از تاریخ مصوبه شماره ۱۱۵مورخ ۱۳۸۵٫۸٫۱۰ ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت، به سهام عدالت تخصیص مییابد.»
۴-با عنایت به مغایرت بند (۳) مصوبه شماره ۱۳۲مورخ ۲۴/۱/۱۳۸۷ ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت با ماده (۳۴) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی و عدمتحقق و اجرای اختصاص میزان (۱۶) درصد از سهام پالایش نفت اصفهان به سهام عدالت، بند یادشده حذف میشود.
۵-با توجه به اینکه تصویبنامه مورخ ۱۳۸۵٫۸٫۳۰ اجرا نشده و تعدادی از شرکتهای موضوع تصویبنامه یادشده طی مصوبات جداگانه ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت به این طرح اختصاص یافته است لذا موضوع تخصیص بخشی از سهام (۲۱) شرکت به طرح توزیع سهام عدالت، حذف میشود.
منبع: همشهری