مقاومت در برابر حذف قانونهایی که سازمانها و دستگاههای دولتی را قدرت میدهد تا برای فعالیتهای گوناگون مجوز دهند یکی از مسایل سخت اقتصادی ایران است. این روزها که حذف قانونهای زاید و رانتساز به یک خواست همگانی فعالان اقتصادی تبدیل شده است مقاومتها به چشم میآید.
مسعود خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران که به نیابت از ۱۴ هزار عضو این اتاق پرچمدار جنبش اعلام نشده حذف قانونهای بازدارنده و رانتساز شده است روز دوشنبه در جمع اعضای سندیکای صنعت برق گفت: یکی از معضلات اقتصادی که اجازه عادی شدن فعالیتها را نمیدهد ۲ هزار مجوز است که هر کدام از آنها یک امضای طلایی پدیدار ساخته است و راه را برای رانت و فساد باز کردهاند. اگر قرار است اقتصاد ایران سلامت باشد و سرمایهگذاران خارجی بیایند باید این مجوزها و امضاهای طلایی را حذف کنیم.
خوانساری تاکید کرد: فساد اقتصادی در همه قوای ادارهکننده کشور و همه نهادها مثل دولت، مجلس و قوه قضاییه نهادینه شده است و تا زمانی که این فساد وجود دارد نمیتوان امیدوار بود که سرمایهگذاری رشد کند و پای سرمایهگذاران خارجی به اقتصاد ایران باز شود.
به گفته رییس اتاق تهران افزایش درجه شفافیت در اقتصاد ایران یک ضرورت اجتنابناپذیر است که باید در مسیر آن حرکت کنیم. آمارهای جهانی نشان میدهد رتبه شفافیت ایران در سال ۲۰۱۴ از ۱۷۵ کشور ۱۳۶ بوده است و جزو کشورهای عقبافتاده در داشتن شفافیت هستیم.
این فعال اقتصادی اضافه کرد: اهمیت دادن واقعی به بخش خصوصی و کاهش قدرت خصولتیها یک استراتژی مورد نیاز است و این به دست نمیآید مگر با آزادسازی اقتصادی در صورتی که آزادسازی در تصمیمگیریهای کلان یک روش غالب شود بخش خصوصی در یک دوره کوتاه به جایگاه بلند در اقتصاد ایران میرسد.
خواستاری گفت: متاسفانه الان صنایع بزرگ از جمله صنعت خودروسازی، صنعت زغال سنگ و… انحصاریاند و به دلیل نبود رقابت با یک تحول در سطح جهان به بدترین حالت میافتند. به طور مثال سنگ آهن با کاهش قیمتهای جهانی نتوانست رقابت کند و شرکتهای استرالیایی جای ایران را در بازار چین گرفتند.
منبع: ساعت ۲۴