شاخصهای اقتصادی همچنان در تراز انقلاب اسلامی نیست و خیل عظیم بیکاری، قاچاق ۲۵ میلیارد دلاری، تعطیلی و نیمهفعال شدن بیش از ۱۴ هزار واحد تولیدی و فساد نهادینه شده در بخشهای مختلف اقتصادی همه نشان از کمکاری برنامهریزان در حوزه اقتصاد است، از اینرو باید کاری جهادی انجام داد و اقتصاد مقاومتی را به طور جدی در سال آینده در دستور کار قرار داد.
دکتر حسن سبحانی، اقتصاددان در اینباره با طرح این سؤال که چرا تلاشهای اقتصادی توفیق چندانی نداشته است، میگوید: اقتصاد ایران ساختاری دارد که قادر به اجرای محتوا و مضامین انقلاب اسلامی نیست، به عبارت دیگر جاده و ریل فعلی اقتصاد مناسب نیست. از اینرو ساختار اهداف خودش را دنبال میکند در حالی که رسانهها و مطبوعات بیرحمانه این ساختار را نقد میکنند اما نتیجهای ندارد.پ
استاد دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه امروز اصالت بر سرمایه است و این موضوع مسئله اقتصادی جامعه ماست، گفت: وضعیت موجود مسئله این گروه سیاسی یا آن گروه سیاسی نیست و ما باید تلاش کنیم مشکل را حل کنیم و فکر میکنیم شکاف بین مضمون و ساختار باید حل شود و تا زمانی که این موضوع حل نشود، در روی همان پاشنه خواهد چرخید.
وی تأکید کرد: با همدلی و کار جهادی و کارآمدی میتوان این مسئله را حل کرد. وی در پاسخ به سؤال خبرنگار «جوان» که امروز اصالت به رانت است و نتیجه این نوع تفکر بیتوجهی به نیروی انسانی است تا جایی که ۸ میلیون نیروی تحصیلکرده به جای فرصت به تهدید امنیتی بدل شده و آیا میتوان چارهای برای این منظور اندیشید، گفت: نخست باید تأکید کرد که این موضوع در کوتاهمدت تغییر نمیکند اما نخستین اولویت برای تغییر این ساختار، اصلاح نظام پولی- بانکی است. هماکنون دستورالعملهای شورای پول و اعتبار به جای مصوبات مجلس نقش ایفا میکنند و این نقشآفرینی بدون تعارف منجر به انحراف بازار پولی شده است.
وی با بیان اینکه در کشوری که خشکسالی بیداد میکند، بوروکراسی نظام اداری فاسد شده است و حتی سود بازار مسکن در بهترین حالت حدود ۱۷ درصد است، همچنان بازار پولی حدود ۲۵درصد بازدهی دارد و تجارت پول از مالیات هم معاف است، خاطرنشان کرد: برای بهبود اقتصاد باید از بانکها آغاز کرد و برای این منظور مجلس باید براساس تأکیدات دینی بر مذمت مطلق تأکید و برای آن برنامه ارائه کند.
دکتر ابوالفضل روغنیگلپایگانی، رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران نیز درباره اولویتبندیهای اقتصادی در سال آینده میگوید: خلاصه و چکیده اقتصاد مقاومتی حمایت از تولید درونزا و بروننگر است و ما ناگزیر به حرکت در این مسیر هستیم. وی با بیان اینکه برای این منظور حذف قوانین زائد ضروری است، میافزاید: وضعیت اقتصاد در سال آینده نیز با توجه به اتمسفر موجود کشور مناسبتر نخواهد شد و نرخ رشدی که دولت از آن یاد میکند در نتیجه افزایش فروش نفت و صنایع بالادستی پتروشیمی رخ خواهد داد. وی با بیان اینکه اگر محیط اقتصاد کشور فراهم نشود سرمایهگذاریهای خارجی هم چشمانداز روشنی ندارد، میگوید: حتی با فراهم شدن شرایط نتیجه سرمایهگذاریهای خارجی در درازمدت جواب خواهد داد، لذا اولویت اصلی در اقتصاد برای سال بعد ایجاد شرایط سرمایهگذاری و نجات تولید است.
مقابله با قاچاق در اولویت باشد
دکتر علیاکبر مراتی، رئیس پژوهشکده دانشگاه امیرکبیر نیز با اشاره به ضرورت تبیین اقتصاد مقاومتی در زمان حاضر گفت: جلوگیری از قاچاق و قانونگریزی در اقتصاد باید در اولویت قرار گیرد. وی با اشاره به اینکه در کشور ما حدود ۷ میلیارد دلار پوشاک مصرف میشود که حدود ۲/۵ میلیارد دلار آن توسط شرکتهای داخلی تأمین میشود و بقیه از راه واردات قاچاق است، گفت: براساس آمار گمرک ما حدود ۷۵ میلیون دلار واردات داریم در حالی که فقط آمار گمرکات ترکیه و چین حاکی از آن است که حدود ۴/۵ میلیون دلار البسه از گمرک این دو کشور و به مقصد ایران صادر شده است.
وی تأکید کرد: اقتصاد ما فقط با شفافیت در اطلاعات به توسعه میرسد و توجه کنیم که به جای مقابله با معلولها باید سراغ علتها رفت.
وی با بیان اینکه گفتمانسازی اقتصاد مقاومتی بر پنج پایه اصلی استوار است، گفت: فرهنگسازی، شبکه جامع اطلاعاتی، مبارزه با مفاسد اقتصادی، اصلاح قوانین بانکی و اصلاح قوانین گمرکی باید در دستور کار جدی قرار بگیرد.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: اگر شبکه جامع اطلاعاتی نداشته باشیم مثل این است که برنامهریزان کشور در یک اتاق تاریک به دنبال در میگردند و آنقدر به در و دیوار میخورند تا بالاخره در پیدا میکنند، اما چه زمانی و چگونه؟! وی با بیان اینکه واردات ۷۰۰ پورشه توسط یک زن سالمند و روستایی چیزی شبیه فاجعه در عصر انقلاب اطلاعات است، تأکید کرد: گریزهای مالیاتی نیز به دلیل همین نبود نظام جامع اطلاعاتی است.
حرکت جهادی برای اشتغال
حسن اختری نیز با اشاره به ۸ میلیون بیکار فارغالتحصیل، گفت: باید یک بازگشت به خود داشته باشیم و به دنبال اقتصاد درونزا برویم.
اختری خاطرنشان کرد: نقشآفرینی مردم تنها در پای صندوقها و یک نقش تزئینی برای دولتمردان و برنامهریزان و مسئولان کشور باشد بلکه باید مشارکت واقعی را فراهم کرد که بخشی از آن به ساختارها برمیگردد.
وی تأکید کرد: قدرت موشک بالستیک تنها در بازدارندگی آن است، ولی سازنده نیست بلکه قدرت این نظام در رابطه با مردم و مشارکت واقعی مردم است. وی تأکید کرد: برای نقشآفرینی بیشتر مردم در اقتصاد نیز باید به دنبال کارآمدی و حرکت جهادی بود.
منبع : روزنامه جوان